Περίπου 80 Ουκρανοί που συμμετείχαν στον καθαρισμό της περιοχής γύρω από την πυρηνική μονάδα του Τσέρνομπιλ μετά την καταστροφή του 1986 άρχισαν απεργία πείνας μέσα σε σκηνές που έχουν στήσει στο Ντόνετσκ (Ανατολικά), ζητώντας την αύξηση της σύνταξης τους.

Οι παλιοί «εκκαθαριστές» έχουν στήσει μια εικοσαριά σκηνές μπροστά στην περιφερειακή έδρα του Ταμείου συντάξεων στο κέντρο αυτής της βιομηχανικής πόλης, «προπύργιο» του Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει το ποσό των συντάξεων για ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των «εκκαθαριστών» του Τσερνομπίλ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αυτές οι μειώσεις έχουν κριθεί παράνομες από πολλά δικαστήρια της Ουκρανίας, αλλά το ταμείο συνεχίζει να καταβάλλει τις συντάξεις μειωμένες, δηλώνουν οι «εκκαθαριστές».

Στο Κίεβο, πολλές εκατοντάδες «εκκαθαριστές» διαδήλωσαν σήμερα για τον ίδιο λόγο, ενώ στο Λβιβ (δυτικά ) δεκάδες άλλοι εισήλθαν στα γραφεία της τοπικής έδρας των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook