Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία ανέφερε σήμερα μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων COVID-19, αυξάνοντας τις ελπίδες για τερματισμό του λοκντάουν στην πολιτεία αυτή, όμως η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, φαίνεται ότι κινείται προς παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Η Αυστραλία δυσκολεύεται να ελέγξει ένα κύμα της επιδημίας που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα. Το νέο αυτό κύμα ξεκίνησε τον Ιούνιο από το Σίδνεϊ, όταν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ένας οδηγός λιμουζίνας που μετέφερε πληρώματα αεροπορικής εταιρίας που ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Από τότε η επιδημία εξαπλώθηκε και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, οδηγώντας τις αρχές στην επιβολή λοκντάουν στο Σίδνεϊ, όπου κατοικεί το 1/5 των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, αλλά και σε όλη τη Βικτόρια και τη Νότια Αυστραλία, όπου οι περιορισμοί είναι προγραμματισμένο να αρθούν το βράδυ της Τρίτης.

Το Σίδνεϊ, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, πλήττεται χειρότερα από την επιδημία και βρίσκεται σε λοκντάουν πέντε εβδομάδων μέχρι την Παρασκευή, αλλά φαίνεται ότι αυτό θα παραταθεί, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων εξακολουθούν να εντοπίζονται στην κοινότητα.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν για μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ, μετά τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων σε διαμαρτυρίες κατά του λοκντάουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα ΜΜΕ στην Αυστραλία ανέφεραν ότι μία σύσκεψη της κυβερνητικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ότι πο αρχές θα ανακοινώσουν «μία σημαντική παράταση» του λοκντάουν.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν αρχικά την 3η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία τερματισμού του λοκντάουν, αλλά η εφαρμογή του μπορεί να παραταθεί μέχρι τη 17η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Australian» που επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές.

Η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζίκλιαν ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της πόλης θα λάβουν όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατό σχετικά με «σημαντικές αποφάσεις» για το λοκντάουν.

«Δε γνωρίζω ποιος ανακοίνωσε αυτή την ημερομηνία (…), προφανώς αυτή την εβδομάδα θα ενημερώσουμε για το πώς θα είναι η ζωή πέραν της 31ης Ιουλίου και πώς θα είναι οι επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σήμερα η Μπερετζίκλιαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven News.

Έντεκα κρούσματα της COVID-19 εγχώριας μετάδοσης εντοπίστηκαν στην πολιτεία Βικτόρια, ενώ ισάριθμα είχαν ανακοινωθεί και χθες.

Με περίπου 32.900 κρούσματα και 918 θανάτους η Αυστραλία έχει κρατήσει καταφέρει να περιορίσει την επιδημία COVID-19, όμως το ταχέως μεταδιδόμενο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, αλλά και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.

Μέχρι στιγμής έχει ανοσοποιηθεί λίγο περισσότερο από το 16% των Αυστραλών άνω των 16 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook