Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας από 12 έως 15. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων.

Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών. Τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τους γονείς ή κηδεμόνες τους.

Όπως τονίστηκε οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Οι διεθνείς οργανισμοί FDA και ΕΜΑ, ενέκριναν από τον Μάιο το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών από 12 – 15 ετών. Ενώ πριν 3 μέρες ο ΕΜΑ ενέρκινε και το εμβόλιο της Moderna  και για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. 

Η έγκριση και για τα δυο εμβόλια δόθηκε με βάση τις κλινικές μελέτες στη Pfizer σε 2.260 παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και στη Moderna σε 3.732 παιδιών. Από τις μελέτες προέκυψε ότι τα εμβόλια πρώτον είναι ανοσογόνα, δηλαδή είναι ικανά να παράγουν αντισώματα και μάλιστα ανάλογα με αυτά που παράγονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αποτελεσματικά δηλαδή όταν εκτεθεί ένα παιδί στη λοίμωξη προστατεύεται και δε νοσεί.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λόγω του σχετικά μικρού αριθμού παιδιών δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως της περικαρδίτιδας, μυοκαρδίτιδας που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις σε 1 εκατομμύριο εμβολιασθέντες. Αυτή η σπάνια παρενέργεια είναι μια ήπια κατάσταση και με καλή έκβαση.

Τα ποσοστά των εμβολιασμένων στη χώρα

Συνολικά, από την πρώτη μέρα, έχουν γίνει πάνω από 10.200.000 εμβολιασμοί.

5.600.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 63% επί του ενήλικου πληθυσμού.

4.915.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 55% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Δείτε απευθείας την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook