Συνολικά καταγράφηκαν 81 δασικές πυρκαγιές λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών –  315 απεγκλωβισμοί – Εστάλησαν 5 SMS μέσω του 112 – «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής»

Έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές πραγματοποίησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και  Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του ιδίου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος

Η ενημέρωση έγινε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφτεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυποουργός ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι μεγαλύτερες εκ των οποίων στην Εύβοια, στη Μεσσηνία και στην Κω.

«Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστες. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», διαβεβαίωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργούς και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

«Ζούμε τις επώδυνες συνέπειες του χειρότερου καύσωνα των τελευταίων 40 ετών»

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην περιοχή της πυρκαγιάς επικράτησαν θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου και χαμηλή υγρασία, ως αποτέλεσμα του κύματος καύσωνα, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για ανέμους έως και 6 μποφόρ,  με αποτέλεσμα να επικρατήσουν συνθήκες δύσκολες. 

Συνολικά επιχειρούσαν 512 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία διέθεσε ο στρατός και επτά αεροσκάφη. Συνολικά έγιναν 315 απεγκλωβισμοί. 

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο μπαράζ πυρκαγιών που σημειώθηκε σήμερα σε όλη τη χώρα. «οι ώρες είναι κρίσιμες» τόνισε, προσθέτοντας ότι ζούμε τις επώδυνες συνέπειες του χειρότερου  καύσωνα των τελευταίων 40 ετών. Προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, κάτι που θα συμβαίνει όλη τη νύχτα. 

«Απευθύνουμε έκκληση, παράκληση σε όλους, ιδίως κατά τις υπόλοιπες μέρες, καλούμε τους πολίτες σε συναγερμό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε νομό», κατέληξε. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook