Πόρτα-πόρτα αστυνομία και πυροσβεστική καλούσαν τους πολίτες να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους – Διακοπές ρεύματος και εκρήξεις σε πυλώνες σε πολλά σημεία – Τεράστια οικολογική καταστροφή

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής, από τη μεγάλη και σοβαρή φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και πήρε μέσα σε λίγες ώρες μεγάλη έκταση. Η Πολιτική Προστασία, με μήνυμα από το 112, ενημερώνει τους κατοίκους σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες να εκκενώσουν ενώ, λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ η φωτιά επεκτείνεται δυτικά του αεροδρομίου στο Τατόι και στο Ολυμπιακό Χωριό. Στην μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς ήταν εκατοντάδες πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φως του ήλιου συνέδραμαν ελικόπτερα και αεροσκάφη. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς.

Μέσα σε ένα 24ώρο, ξέσπασαν 40 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με τα σοβαρότερα προβλήματα να είναι μεταξύ άλλων στην Αττική, Εύβοια και Κω. Τρία ήταν τα μέτωπα στην Βαρυμπόμπη, ενώ συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονταν. Εκκενώθηκαν οικισμοί ενώ η φωτιά με μανία έκαιγε σπίτια.

Αργά το απόγευμα, διακομίστηκαν με ήπια αναπνευστικά προβλήματα έξι κάτοικοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης ενώ ένας πυροσβέστης με δύσπνοια έχει διακομιστεί στο ΓΝΑ 251. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ. Λόγω της έκτακτης κατάστασης, σε εφημερία τέθηκαν τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ. Το υπουργείο Υγείας, σε έκτακτη ενημέρωση, τονίζει όσοι είναι άνω των 65 ετών και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιολογικά, παιδιά να μην κινούνται στις περιοχές καθώς είναι αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η αστυνομία σε συνεργασία με την πυροσβεστική, πόρτα-πόρτα επισκέπτονταν τους κατοίκους ώστε να τους βγάλουν από τα σπίτια τους. Κάποιοι, αρνούνταν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους που με κόπο έχτισαν. Εκατοντάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς αλλά και από κόσμο που ανησυχούσε για τους δικούς του ανθρώπους.

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και ομίλους κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, ενώ παιδιά εκκένωσαν κατασκηνώσεις με τους γονείς τους να τρέχουν ώστε να παραλάβουν τα παιδιά τους. Η εκτίμηση της ζημιάς σε κατοικίες θα μπορέσει να γίνει αφού σβήσουν όλα τα μέτωπα. Ωστόσο, η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη καθώς, μεγάλη έκταση δάσους έχει γίνει στάχτη.

Μεγάλη επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη ώστε να σωθούν εκατοντάδες άλογα των ιππικών ομίλων. Όσοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν νωρίτερα να φτάσουν στους ομίλους, προκειμένου να δουν πως θα αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αλλά και τι θα κάνουν με τα ζώα τους, δεν τα κατάφεραν καθώς η αστυνομία είχε κόψει την κυκλοφορία. Εν τω μεταξύ, εμφανώς αποπροσανατολισμένα τα άλογα βγήκαν από τις εγκαταστάσεις των ιππικών ομίλων και άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους της Βαρυμπόμπης, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Ακόμη και μετά τις 9 το βράδυ, η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Μαρτυρίες έκαναν λόγο ακόμη και για εκρήξεις από τις φωτιές, ενώ νωρίτερα σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, άφησε αιχμές για την προέλευση και τα αίτια της πυρκαγιάς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να είναι τυχαία μια τέτοια φωτιά.

Την ίδια ώρα, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε σε πολλά σημεία της πόλης. Από τον Άγιο Στέφανο μέχρι και το Παλαιό Φάληρο, υπήρξε ολιγόλεπτη διακοπή. Οι διακοπές προκλήθηκαν λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση και ενώ προσπαθούσαν για ώρες οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΔΗΕ να αποκατασταθεί η βλάβη. Σημειώνεται πως από την αρχή της πυρκαγιάς η Αττική ήταν αντιμέτωπη με χαμηλή τάση ρεύματος.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Πολιτεία είχε σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης προστασίας. Μάλιστα, υπήρξε πρόβλεψη όσοι δεν έχουν που να διανυκτερεύσουν να φιλοξενηθούν σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Προληπτικά μεταφέρθηκαν πολύτιμα κινητά αντικείμενα από το Βασιλικό κτήμα του Τατοΐου σε συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με την Πολιτική Προστασία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook