Οι δύο μεγάλες και ιστορικές Μονές της Δυτικής Κρήτης, το πρώτον η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς και η Ιερά Μονή Παναγίας Χυροσκαλιτίσσης, ντύθηκαν τα γιορτινά τους, εορτάζοντας την μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και οι δύο ιστορικές αυτές Ι. Μονές είναι αφιερωμένες εις την σεπτή Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο εορτασμός λαμπρύνθηκε από την ευλογητική παρουσία εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου, του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος και εκπροσώπησε τον Παναγιώτατο εις τους εορτασμούς της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς, κομίζοντας την Πατριαρχική και Πατρική ευχή και ευλογία του Πατριάρχου του Γένους.

Ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου, Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, δέχθηκε την τιμή, την αγάπη και τον σεβασμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, των Αδελφοτήτων και των δύο Ιερών Μονών, ως επίσης και του ιερού Κλήρου και του πιστού λαού του Θεού, του πλήθους των προσκυνητών που κατέκλυσαν το εόρτιο διήμερο τα ιερά αυτά σεμνεία της πίστεως.

Το πρωί της παραμονής προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας εις την Ι. Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, το δε εσπέρας και την κυριώνυμο ημέρα προεξήρχε απασών των λατρευτικών εκδηλώσεων εις την Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος καλωσορίζοντας τον υψηλό επισκέπτη, σημείωσε δανειζόμενος τον λόγο του μακαριστού Μητροπολίτου Πέργης κυρού Ευαγγέλου: «Την Παναγία η Ρωμιοσύνη την έχει σε αδιάσπαστη ενότητα μαζί της. Χώρα Της θεωρεί την Πόλη. Την Βασιλίδα των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη θεωρούμε και όλοι εμείς τον τόπο της αναφοράς μας και την πόλη μας. Καθώς ο Παναγιώτατος Οικουμενικός ημών Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πατέρας της Ορθοδοξίας και Ηγούμενος πάντων ημών, σκεπάζει κάτω από το Πατριαρχικό Ωμοφόριο Του πάντας ημάς, νιώθοντας την Πατρική αγάπη και στοργή Του να αγκαλιάζει και θάλπει πάσας τας ημέρας της ζωής μας», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, παρακαλώντας τον Σεβ.Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ όπως μεταφέρει προς τον Παναγιώτατο «τα σεβάσματα, την υιική αφοσίωση και τις ταπεινές ευχές του ιδίου, των Αδελφοτήτων των Μονών, του ιερού κλήρου ως και του πιστού λαού, επ΄ ευκαιρία και των επετειακών εορτασμών 30 ετών ευκλεούς, φωτεινής και λαμπράς Πατριαρχίας».

Ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου μετέφερε προς πάντας: «…την σεπτή Πατριαρχική ευλογία και ευχή του Αυθέντου και Δεσπότου μας, του πρώτου της Ορθοδοξίας, του υπάτου του Γένους, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου και την αγάπη της Μητέρας Εκκλησίας, της πονεμένης και σταυρωμένης αλλά και πάντοτε φωτεινής από το μαρτυρικό Φανάρι και  εξακτινούσης στα πέρατα του κόσμου φως Χριστού, μήνυμα αναστάσεως αλλά και αρχοντιάς και αξιοπρεπείας του ευσεβούς ημών Γένους.

Ο Πατριάρχης μας σήμερα από την Παναγία Σουμελά κηρύσσει τα μεγαλεία της Παναγίας μας, μητέρας της Ρωμιοσύνης, παρακαλώντας Την να φυλάει όλο το Γένος όπου γης», σημείωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, αναφερόμενος στο πρόσωπο της Παναγίας, με λόγους μελίρρυτους, μεστούς και θεολογικούς, συνεπαίρνοντας τα πλήθη των ευλαβών προσκυνητών. Την ιερά Αγρυπνία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.         

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook