«Η ισορροπία των χρήσεων στην παλιά πόλη, ένα βήμα μπροστά»

Στην ομάδα εργασίας η οποία είχε συσταθεί το 2016, επι δημαρχίας του, για το θέμα των χρήσεων γης στην παλιά πόλη των Χανίων , αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο τέως δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Τάσος Βάμβουκας.

Αναλυτικά ο κ. Βάμβουκας αναφέρει:

“Κατά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον καθορισμό χρήσεων γης στον λόφο Καστέλλι, εγκρίθηκε συνολικά ο  ανακαθορισμός των χρήσεων γης σε ολόκληρη την παλιά πόλη. Τα φώτα της δημοσιότητας, όμως, εστίασαν σε όσα αφορούσαν τον λόφο, καθώς το ζήτημα έχει απασχολήσει έντονα τη χανιώτικη κοινή γνώμη. Είναι σημαντικό, όμως, να αναδειχθεί και η ευρύτερη διάσταση της συγκεκριμένης απόφασης. 

Ουσιαστικά το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε στο σύνολό τους τις προτάσεις της διευρυμένης ομάδας εργασίας, πλην της ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, ομάδα την οποία είχα συστήσει ως δήμαρχος το 2016 με στόχο την ενσωμάτωση του αναγκαίου ανακαθορισμού των χρήσεων γης στην παλιά πόλη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου μας. Επειδή ακριβώς η συμπερίληψη των χρήσεων στην παλιά πόλη στην ίδια απόφαση με τον λόφο, επισκίασε την πολύ σημαντική δουλειά της 9μελούς ομάδας εργασίας που μετά από 22 συνεδριάσεις  παρέδωσε τέλη του 2017 τις προτάσεις της είναι πιστεύω σημαντικό να τονίσω τη συνολική αξία της δουλειάς αυτής της επιτροπής. 

Τα μέλη της εργάστηκαν με το πνεύμα και το όραμα που είχαμε ως δημοτική αρχή, για την σταδιακή αποκατάσταση μιας νέας ισορροπίας στην παλιά πόλη, μιας ισορροπίας που εμφανώς έχει διαταραχτεί τις τελευταίες δεκαετίες. Στη λογική αυτή, η πρόταση χωρίζει την παλιά πόλη σε επτά ζώνες με ξεκάθαρες χρήσεις γης που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών για κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες. Αυτό το όραμα εκφράστηκε επίσης με τον εξορθολογισμό του παραχωρούμενου χώρου στο παλιό λιμάνι, όπου καταφέραμε να έχουμε απόφαση του ΚΑΣ, καθώς επίσης και με τον κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων. 

Για όλα αυτά χρειάστηκε πολιτικό θάρρος και μεγάλος αγώνας, αλλά αποτελούν πλέον κατακτήσεις της πόλης μας και πιστεύω ότι η αξία τους θα φανεί μόλις ομαλοποιηθεί η ζωή μας. Αυτό που απομένει για να τεθούν σε ισχύ οι χρήσεις γης  είναι η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου μας, κομμάτι του οποίου αποτελούν οι εν λόγω ρυθμίσεις. 

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τον κ. Μυλωνά και τα εκλεκτά μέλη της ομάδας εργασίας για τη σημαντική τους προσφορά στη διαμόρφωση ενός από κάθε άποψη καλύτερου αστικού περιβάλλοντος για όλους εμάς αλλά και για τη συμβολή τους στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.  Οι μεγάλες παρεμβάσεις δεν είναι υπόθεση λίγων ετών αλλά έχουν μακρύ ορίζοντα μελέτης και υλοποίησης. Αυτόν τον μακρύ ορίζοντα υπηρετήσαμε συνειδητά, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε άμεσα αλλά ήσσονος σημασίας οφέλη. 

Παραθέτω τα ονόματα της ομάδας εργασίας:   Αντώνης Μυλωνάς – Ελένη Βαγιανού – Γιάννης Στρογγυλός – Μαργαρίτα Μπατάκη (Δήμος Χανίων), Ευτυχία Πρωτοπαπάδακη (Εφορία Αρχαιοτήτων), Λευτέρης  Βεργεράκης (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων),  Γεωργία Νικηφοράκη – Κώστας Μπροκαλάκης (ΤΕΕ) Ειρήνη Αποστολάκη (Συνεργάτης Δημάρχου).”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook