Μια ορεινή διαδρομή μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, οι οποίες αφορούν τόσο στην κατάσταση του δρόμου όσο και των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συχνά στα βουνά είναι ευμετάβλητες.

H οδήγηση σε ορεινό δίκτυο ανεξαρτήτως αυτοκινήτου (εάν δηλαδή πρόκειται για προσθιοκίνητο, πισωκίνητο ή τετρακίνητο) θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές φορές οι στροφές έχουν ανάποδη κλίση, γεγονός που σε συνδυασμό με το μέτριας έως και κακής ποιότητας οδόστρωμα του επαρχιακού δικτύου (με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου συναντάμε καλή άσφαλτο) κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη ιδιαίτερα εάν κινούμαστε σε δρόμους που δεν γνωρίζουμε, ενώ το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπερεκτιμήσουμε τόσο τις δικές μας ικανότητες όσο και του οχήματος μας. Εκεί γίνονται όλα τα φαινόμενα υποστροφής ή υπερστροφής πιο έντονα, γεγονός που σημαίνει ότι ο χειριστής του οχήματος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ενήμερος σχετικά με τις πιθανές αντιδράσεις του αυτοκινήτου του, ώστε να μπορεί σε τυχόν αποσταθεροποίηση του πίσω ή του εμπρός μέρους να αντεπεξέλθει.

Πρόσθετη προσοχή απαιτούν οι καιρικές συνθήκες, καθώς η ομίχλη ή ο πάγος μπορούν να καιροφυλακτούν. Μια απλή λύση στο παραπάνω είναι να αποφεύγετε να οδηγείτε νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ήλιου.