Η ευρωπαϊκή πολιτική και η ΕΕ ήταν στο επίκεντρο της τελευταίας ομιλίας της Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή στα τέλη Ιουνίου, πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία μετά τις σημερινές εκλογές.

Ακόμη και στην τελευταία ομιλία της η Μέρκελ έμεινε η Μέρκελ. Δεν παρασύρθηκε σε συναισθηματισμούς έμεινε αυστηρά στο θέμα της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, τα θέματα της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ψηλά στην ατζέντα είναι το μεταναστευτικό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Η Μέρκελ είπε ότι περιμένει από την Κομισιόν συγκεκριμένη πρόταση για την επικαιροποίηση του συμφώνου ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Η πρόκληση αυτή, σημείωσε, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διάλογο με την Τουρκία, στην οποία ζουν 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Η Μέρκελ ζήτησε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της ατζέντας διαλόγου για μία στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, «μολονότι υπάρχουν βαθύτατες διαφορές στους τομείς του κράτους δικαίου και τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων με την Τουρκία».

Για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας που είναι θέμα του σημερινού Συμβουλίου, η Μέρκελ κάλεσε την ΕΕ να βρει τη δέουσα απάντηση στις κυβερνο-επιθέσεις με την ανάπτυξη μηχανισμών κοινής αντίδρασης στις ρωσικές προκλήσεις». Ταυτόχρονα με το βλέμμα στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των δυτικών Βαλκανίων, ζήτησε από την ΕΕ να αναπτύξει και μία ατζέντα κοινών στρατηγικών θεμάτων σε διάλογο με τη Ρωσία. «Δεν αρκεί να μιλάει ο Μπάιντεν με τον Πούτιν. Πρέπει και η ΕΕ να αναπτύξει δικά της σχήματα διαλόγου με τη Ρωσία», τόνισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος υπερασπίστηκε την κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας στην ΕΕ στο ζήτημα των εμβολίων. Αλλά ήταν αντίθετη να επιβληθεί πολιτικά η απελευθέρωση της πατέντας, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι απαραίτητη για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων και στο μέλλον.

Πηγή: ertnews.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook