Είναι έτοιμο για χρήση το απλοποιημένο Πρόγραμμα Κατανομής και οι μηχανισμοί πρόβλεψης φορτίου και πρόβλεψης παραγωγής ΑΠΕ στο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Κρήτης

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του ΑΔΜΗΕ στην επιστολή της ΡΑΕ, με την οποία η Αρχή ζητά ενημέρωση από τους Διαχειριστές και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, σχετικά με το κατά πόσο κάθε εμπλεκόμενος φορέας έχει ολοκληρώσει τα προπαρασκευαστικά βήματα της αρμοδιότητάς του, ώστε την 1η Οκτωβρίου να γίνει η «πρεμιέρα» ένταξης της αγοράς της Κρήτης στο Target Model. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε την απάντησή του στη ΡΑΕ, και την επιστολή που έλαβε χθες από την Αρχή, δηλώνοντας την πλήρη τεχνική και επιχειρησιακή ετοιμότητά του, για την έναρξη εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου από την 1η Οκτωβρίου. 

Ο Διαχειριστής στην επιστολή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απαριθμεί τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που ανήκαν στη «σφαίρα ευθύνης» του και οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Έτσι, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι είναι έτοιμο για χρήση το απλοποιημένο Πρόγραμμα Κατανομής, καθώς και οι μηχανισμοί πρόβλεψης φορτίου και πρόβλεψης παραγωγής ΑΠΕ της Κρήτης στο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Κρήτης. 

Όπως είναι γνωστό, από την καθημερινή επίλυση του απλοποιημένου Προγράμματος Κατανομής, για την οποία θα λαμβάνονται υπόψη ανάμεσα σε άλλα και τις προβλέψεις των δύο παραπάνω μηχανισμών, θα καταρτίζεται το πρόγραμμα έκχυσης-εξαγωγής ενέργειας από την Κρήτη στο διασυνδεδεμένο σύστημα, μέσω της διασύνδεσης. 

Ανάμεσα στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και αναφέρονται επίσης στην απάντηση του ΑΔΜΗΕ, είναι και οι δοκιμές της λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων της Εκκαθάρισης Αποκλίσεων στο πλαίσιο των απαιτήσεων του υβριδικού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς της Κρήτης. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή οι δοκιμές, που έγιναν με εικονικά αρχεία δεδομένων, επιβεβαίωσαν την απρόσκοπτη λειτουργία των συστημάτων. 

Όπως έγραψε το energypress, η ΡΑΕ ζητά ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ, Χρηματιστήριο Ενέργειας), καθώς έως και αυτή τη στιγμή να υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν διευθετηθεί έως την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή την ημερομηνία που ορίζει η σχετική νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την έναρξη της εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου. 

Αν από τις απαντήσεις διαπιστωθεί πως κάποιος από τους φορείς είναι πιθανό να μην είναι τεχνικά έτοιμος μέχρι την 1η Οκτωβρίου, τότε η ΡΑΕ θα προχωρήσει στη μετάθεση της σχετικής ημερομηνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία τέτοια περίπτωση η Αρχή προσανατολίζεται να «μεταφέρει» κατά ένα μήνα την έναρξη της ένταξης της αγοράς του νησιού στο Target Model, δηλαδή στην 1η Νοεμβρίου. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook