«Πρόκειται για ένα αφήγημα προόδου», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του SPD στο Βερολίνο

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και υποψήφιος καγκελάριός του Όλαφ Σολτς εξασφάλισαν την εκλογική νίκη στη Γερμανία. Στόχος τους είναι μια γρήγορη συμφωνία με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) προκειμένου να σχηματισθεί κυβερνητικός συνασπισμός ο οποίος θα μπορεί να είναι βιώσιμος και πέραν αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Σε δηλώσεις του σήμερα μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου του SPD στο Βερολίνο, ο Σολτς σημείωσε πως «πρόκειται για ένα αφήγημα προόδου. Εάν τρία κόμματα, τα οποία έχουν κατά νουν την πρόοδο στις αρχές της δεκαετίας του 2020, συνεργαστούν, μπορεί να γίνει κάτι καλό, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικές αφετηρίες»,.

Όλαφ Σολτς: Διαπραγματεύσεις «χωρίς φασαρία, χωρίς σκοτεινούς ελιγμούς»

«Ο στόχος μας είναι η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει περισσότερο από μία κοινοβουλευτική περίοδο. Οι εταίροι θα έπρεπε να κυβερνούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι πολίτες να τους εμπιστευθούν και να επανεκλεγούν», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε «εντελώς εντάξει» το ότι το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και οι Πράσινοι θέλουν πρώτα να συζητήσουν μεταξύ τους, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Θέλω να χτίσω μια κυβέρνηση βασισμένη στην εμπιστοσύνη. Αποτρεπτικό παράδειγμα αποτελεί ο συνασπισμός Συντηρητικών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) από το 2009 έως το 2013.Το FDP θα θυμάται πόσο άσχημα πήγαν τότε τα πράγματα. Θα συντονίσουμε πολύ γρήγορα τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα με τα οποία θέλουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Οι διαβουλεύσεις δεν πρέπει να διαρκέσουν πολύ. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνουν δημόσια. Θα το κάνουμε αυτό με τους φίλους με τους οποίους θέλουμε να κυβερνήσουμε. Χωρίς φασαρία, χωρίς σκοτεινούς ελιγμούς», τόνισε.

Έξι Σοσιαλδημοκράτες θα διεξάγουν τις συνομιλίες από πλευράς SPD

Έξι Σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί πρόκειται να διεξάγουν αυτές τις συνομιλίες από πλευράς SPD: ο Σολτς, οι συμπρόεδροι του κόμματος Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο γενικός γραμματέας Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ρολφ Μίτσενιχ και η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο Μαλού Ντράιερ.

«Το SPD, το FDP και οι Πράσινοι έχουν ευδιάκριτη εντολή να σχηματίσουν κυβέρνηση ως νικητές των εκλογών. Όσον αφορά τις απόψεις υπάρχουν αρκετές επικαλύψεις. Ο σεβασμός (προς αλλήλους), ο εκσυγχρονισμός της χώρας και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι τα βασικά καθήκοντα», πρόσθεσε.

Ο νυν αντικαγκελάριος υπενθύμισε επίσης «τους πολύ επιτυχημένους συνασπισμούς Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων υπό τους Καγκελάριους του SPD Βίλυ Μπραντ και Χέλμουτ Σμιτ. Είναι επίσης σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την ψήφο των ψηφοφόρων χωρίς να προκαλέσει ζημιά».

Το όνομα του υποψήφιου καγκελαρίου της Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ (CDU) αναφέρθηκε στο SPD μόνο παρεμπιπτόντως. «Το γεγονός ότι θέλει να γίνει καγκελάριος είναι αστείο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ενώ ο Σολτς είπε ότι «οι συντηρητικοί δεν πρέπει πλέον να κυβερνήσουν αλλά να περάσουν στην αντιπολίτευση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook