Επιστολή των περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για τη διεκδίκηση κατεπειγόντων μέτρων  προστασίας του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν, στα Χανιά.

Άλλη μια πρωτοβουλία πήρε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για τη διεκδίκηση κατεπειγόντων μέτρων  προστασίας του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν, στα Χανιά,  με αφορμή το σχετικό κείμενο υπογραφών, που κοινοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο από το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Συγκεκριμένα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου αναφέροντας ότι:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης στηρίζει το κείμενο υπογραφών που κοινοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο από το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.  Το συγκεκριμένο κείμενο το  έχουν υπογράψει   εκατοντάδες  Χανιώτες, με απαίτηση την άμεση αποκατάσταση του ιστορικού φρουρίου Ιτζεδίν. 

Επίσης,  σας γνωρίζουμε ότι για το ίδιο θέμα έχει παρθεί ομόφωνη  απόφαση δημοτικού συμβουλίου  Χανίων, στη συνεδρίαση της  26 Μάη 2021, με την οποία  το ΔΣ υιοθετεί το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα,  με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, το ιστορικό Φρούριο του Ιτζεδίν.

Ζητούμε το περιφερειακό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 30 Σεπτέμβρη  :

 Να προσυπογράψει το κείμενο υπογραφών   που κοινοποιήθηκε από το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ   στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.    
 Να απαιτήσει από την κυβέρνηση τη διάσωση του Ιτζεδίν που καταρρέει, με κίνδυνο να υποστεί ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές μέσα στο χειμώνα.  
Την έκδοση   ψηφίσματος  με το παρακάτω περιεχόμενο : 

«Να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από το λαό και τη νεολαία, για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου.».

Η παραπάνω πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης είναι κομμάτι των πολλών παρεμβάσεων με τη διεκδίκηση  να διασωθεί, με κρατική ευθύνη, το φρούριο Ιτζεδίν, που λειτουργούσε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων και είναι ιστορικός τόπος μνήμης, όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος. Έχει χαρακτηριστεί, μάλιστα, ως διατηρητέο μνημείο το 1986 και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανάγκη αυτή, που έχει αναδειχθεί από τα συλλογικά όργανα του κινήματος, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Χανίων, μεμονωμένα από επιστήμονες αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες κτλ και βέβαια από το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις σε Βουλή, δήμους και στο κίνημα,  είναι υπόθεση όλου του λαού !

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook