Δείτε το βίντεο με συγκρίσεις δημοφιλών σημείων παγκοσμίως για να καταλάβετε το μέγεθος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός; Κι αν έχετε αναρωτηθεί έχετε καταλάβει πόσο μεγάλο είναι αυτό το βάθος; Αρκεί να σκεφτείτε ότι σε μερικά σημεία το βάθος του νερού ξεπερνάει το ύψος του Πύργου του Άιφελ, ενώ το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών είναι ψηλότερο ακόμη και από το ύψος του Έβερεστ. Αν όχι, το βίντεο που ακολουθεί σίγουρα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την απεραντοσύνη του.

Ο MetaBallStudios (ή MBS), ένας Ισπανός animator του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Alvaro Gracia Montoya, δημοσίευσε πρόσφατα ένα βίντεο στο κανάλι του στο youtube στο οποίο συγκρίνει το βάθος σε διάφορα σημεία του ωκεανού με διάσημα αξιοθέατα, μνημεία και βουνά παγκοσμίως για να αντιληφθεί ο θεατής καλύτερα τα μεγέθη.

Το βίντεο που αποκαλύπτει πόσος βαθύς είναι ο ωκεανός

Το βίντεο ξεκινά με τη Θάλασσα του Αζόφ, η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη και έχει μέσο βάθος μόλις 7 μέτρων. Από εκεί και πέρα, το βίντεο μεταφέρεται σε όλο και βαθύτερα σημεία στο νερό παρέχοντας οικείες δομές και τοποθεσίες ως αναφορές. Σε περίπου 90 δευτερόλεπτα, για παράδειγμα, το MBS δείχνει ότι το μέσο βάθος της θάλασσας του Τιμόρ είναι 82 μέτρα βαθύτερο από το ύψος του Πύργου του Άιφελ -το οποίο υπολογίζεται στα 320 μέτρα.

Καθώς η σύγκριση συνεχίζεται, τα βάθη γίνονται όλο και πιο ιλιγγιώδη. Τα μέσα βάθη στη θάλασσα της Αργεντινής, του Αρκτικού Ωκεανού και της Μαύρης Θάλασσας συγκεντρώνονται σε βάθος περίπου 1.200 μέτρων. Ένα βάθος που φαίνεται αρκετά μεγάλο, μέχρι που το βίντεο αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και αρκετά βαθύτερα σημεία.

Για παράδειγμα, στη Μεσόγειο υπάρχουν σημεία που αγγίζουν ακόμη και τα 5.000 μέτρα βάθος, ενώ στον Ατλαντικό ακόμη και τα 8.000 μέτρα -σημεία τόσο βαθιά όσο περίπου το Έβερεστ σε ύψος.

Το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών στη Γη

Το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών στη Γη, ωστόσο, είναι το Mariana Trench, το οποίο βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η τάφρος, έχει ένα εκπληκτικό βάθος περίπου 11.000 μέτρων. Αυτό που είναι εξίσου εκπληκτικό, ωστόσο, είναι ότι οι εξερευνητές που επισκέφθηκαν το σημείο το μόνο που βρήκαν, δυστυχώς, ήταν πλαστικά απόβλητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook