Φλώρος: Συμβάλλουμε στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιφέρεια του ΝΑΤΟ και ειδικά στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”

Εγκαινιάστηκε σήμερα στα Χανιά, το κέντρο αριστείας ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) το οποίο εγκρίθηκε ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο κέντρο αριστείας από το North Atlantic Council (NAC).

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς,  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γύπαρης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο βουλευτής Λακωνίας Παναγιώτης Δαβάκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων Τάσος Αλόγλου και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών από Τουρκία, Βουλγαρία, Τσεχία και Ρουμανία.

Το κέντρο μετά την έγκριση του ενεργοποιείται ως «NATO Military Body» ενώ αποδίδεται σε αυτό το «International Status».
Στο κέντρο, συμμετέχουν η Ελλάδα ως επικεφαλής έθνος, καθώς και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Τσεχία ως υποστηρίζοντα έθνη.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: “Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός, αξιόπιστος και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Πάντα δεσμευόμασταν για τις βασικές κοινές αξίες και ιδανικά της Συμμαχίας και αναλάβαμε πρωτοβουλίες που προωθούν τη συνοχή και την ενότητά της. Η σημερινή τελετή αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο στη συμβολή μας στη Συμμαχία”.

Στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Kων/νος Φλώρος τόνισε πως “συμβάλλουμε στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιφέρεια του ΝΑΤΟ και ειδικά στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”

“Επιτρέψτε μου να σας πω ότι εξετάσαμε προσεκτικά τη ίδρυση του ΙAMD COE, πριν η πρότασή μας υποβληθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ. Εξετάσαμε όλες τις σχετικές εξελίξεις στη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων των αρμοδιοτήτων άλλων συμμαχικών οντοτήτων σε αυτό το τεράστιο επιχειρησιακό πεδίο, και καταλήξαμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες πτυχές της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας στις οποίες αυτό το νέο Κέντρο Αριστείας θα μπορούσε να έχει πραγματική προστιθέμενη αξία” επεσήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Και πρόσθεσε: “Ως φυσικό επακόλουθο, πήραμε την απόφαση να ιδρύσουμε το Κέντρο στην Κρήτη, εξαιτίας της ύπαρξης πολύ σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων καθώς και άλλων συμμαχικών οντοτήτων, όπως και λόγω της στρατηγικής σημασίας του νησιού που αναγνωρίζεται ευρέως από συμμάχους και εταίρους μας.

Πέραν αυτού, η Κρήτη βρίσκεται στην καρδιά της Μεσογείου ως ιστορική γέφυρα μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, ως ο κοινός τόπος μεταξύ συμμάχων και εταίρων, καθώς και εν μέσω σημαντικών θαλασσίων οδών επικοινωνίας, γεγονός που καθιστά την στρατηγική σημασία της αδιαμφισβήτητη.

Όπως είναι φυσικό, υπήρχαν μακρές εποικοδομητικές συζητήσεις με τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού σχετικά με την αποστολή και τα καθήκοντα του Κέντρου, έτσι ώστε να μην υπάρξει περιττή επικάλυψη προσπαθειών με άλλες οντότητες του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία πάντα με το Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού, για να αξιολογηθεί και διαπιστευθεί επίσημα το Κέντρο, που όπως γνωρίζετε έλαβε την τελική Νατοϊκή του διαπίστευση στις 25 Ιανουαρίου 2020, οπότε και κατέστη πλήρως λειτουργικό”.

Τι είναι το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 το North Atlantic Council (NAC) ενέκρινε τη διαπίστευση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο Κέντρο Αριστείας, την ενεργοποίησή του ως «NATO Military Body», καθώς και την απόδοση «International Status» σε αυτό.

Η αρχική απόφαση για τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου ελήφθη το 2016, πλην όμως από τις αρχές του 2020 και με πρωτοβουλίες των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ εκκίνησε και σε συντομότατο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε το σύνολο των σχετικών διαδικασιών.

Ειδικότερα την Τετάρτη 08 Απριλίου 2020, υπεγράφησαν στο Allied Command Transformation (ACT) τα Operational και Functional Memorandum of Understandings (MoUs) από τα πέντε κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο Κέντρο, καθώς και από το ACT (https://geetha.mil.gr/ypografi-mnimonion-katanoisis-toy-kentroy-aristeias-enopoiimenis-antiaeroporikis-kai-antipyraylikis-amynas/). Στο Κέντρο συμμετέχουν η Ελλάδα ως επικεφαλής Έθνος, καθώς και η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Τσεχία ως υποστηρίζοντα Έθνη.

Τον Σεπτέμβριο 2020, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η 1η Συνάντηση της Διευθύνουσας Επιτροπής στα Χανιά, που σηματοδότησε την έναρξη της πολυεθνικής λειτουργίας του Κέντρου. Συμμετείχαν τα πέντε ιδρυτικά κράτη, εκπρόσωποι από το HQ AIRCOM (εκπροσωπώντας παράλληλα και τη Σλοβακία), το Joint AIR Power Competence Centre (JAPCC) και το Competence Centre for Surface Based Air and Missile Defence (CC SBAMD) (εκπροσωπώντας και την Ολλανδία), καθώς και εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα, συμμετείχαν διαδικτυακά εκπρόσωποι από το ACT/SEE/Air C2 BMD, από το ACT/CPD, από τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Μετά την 1η Συνάντηση της Διευθύνουσας Επιτροπής, ακολούθησε η επίσκεψη διαπίστευσης από αρμόδιο κλιμάκιο του ACT τον Οκτώβριο του 2020. Η διαδικασία διαπίστευσης στέφθηκε με επιτυχία, αποσπώντας ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για την οργάνωση, το στελεχιακό δυναμικό, τις υποδομές, αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές του Κέντρου. Η συγκεκριμένη διαπίστευση, η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αποτελεί γεγονός μείζονος σημασίας, καθώς αποτελεί το κομβικό σημείο αποδοχής του Κέντρου από τη Συμμαχία ως «Κέντρο Αριστείας».

Αποστολή του Κέντρου είναι να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα στον απαιτητικό αλλά και επίκαιρο τομέα την Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, ο οποίος εκ φύσεως άπτεται όλων των πεδίων δράσης της Συμμαχίας (Ξηρά, Θάλασσα, Αέρας, Κυβερνοχώρος και Διάστημα).

Ειδικότερα, το Κέντρο εστιάζει στα κάτωθι θεματικά αντικείμενα:

  • Επιθετικές και Αμυντικές δράσεις προς υποστήριξη της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Offensive/Defensive Effects in Support of IAMD).
  • Παθητική και Αντιπυραυλική Αεράμυνα (Passive Air and Missile Defense).
  • Επιτήρηση (Surveillance).
  • Τεχνικές και Διαδικασίες Ενοποίησης αντιαεροπορικών συστημάτων (Technical and Procedural System Integration).
  • Αντιμετώπιση μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Counter – Unmanned Aerial Systems / C-UAS).
  • Αντιμετώπιση Πυραύλων-Βλημάτων, Πυροβολικού και Όλμων (Counter – Rockets, Artillery and Mortars / C-RAM).
  • Ρόλος της Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλικής Άμυνας στην Απαγόρευση περιοχής (IAMD role in Anti-Access / Area Denial / A2 AD).

Με την έγκριση της διαπίστευσης από το NAC, η Ελλάδα προσφέρει στη Συμμαχία και σε Εταίρους ένα ακόμα πιστοποιημένο πολυεθνικό Κέντρο Αριστείας, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τομέα, στον οποίο ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αυξήσουν την τεχνογνωσία και τις δυνατότητές τους.

Αποτελεί δε μία σημαντικότατη προσθήκη στις ήδη υφιστάμενες οντότητες της ευρύτερης περιοχής των Χανίων (Ναύσταθμος Κρήτης, 115 Πτέρυγα Μάχης, Πεδίο Βολής Κρήτης, ΚΕΝΑΠ, FLS, FORACS) και ενισχύει έτι περαιτέρω το ρόλο της Κρήτης ως περιφερειακού κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης και παροχής υποστήριξης, εκπληρώνοντας τον συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook