Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση και να ενημερωθούν για τα σημαντικά εκθέματά της. 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου τα εγκαίνια της έκθεσης «Κρήτη 1821-1898: Στους δρόμους της Επανάστασης» που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821. 

Η Έκθεση αυτή αναφέρεται σε τρεις αιματηρές επαναστάσεις που έγιναν στην Κρήτη (1821, 1866, 1897) και περιλαμβάνει αντικείμενα από τις ιδιωτικές συλλογές των Γεωργίου Μπαλαφούτη, Δημήτρη Σκαρτσιλάκη, Ευτύχη Τζιρτζιλάκη και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στην Αθήνα και της Ιεράς Μονής Αρκαδίου (μεταξύ των οποίων και την θύρα και το τραπέζι από την ιστορική Τράπεζα της Μονής). 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μετά την ξενάγηση, δήλωσε: « Η Έκθεση “Κρήτη 1821-1898: Στους δρόμους της Επανάστασης”, που εγκαινιάζεται σήμερα, παρουσιάζει, με κειμήλια και ντοκουμέντα, το χρονικό μιας πορείας αγώνων και θυσιών, από την συμμετοχή της ιδιαίτερης πατρίδας μας στην Εθνεγερσία. Μαζί με την ειδική Ημερίδα, με τίτλο: “Επαναστάσεις και ξεσηκωμοί των Κρητών εναντίον του Οθωμανικού ζυγού τον 19ο αιώνα – Καταγραφές και Απηχήσεις στον Λόγο Κρητών δημιουργών”, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου 2021, προσδοκούμε να αποτελέσουν ουσιαστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων της Επανάστασης.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου

H συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μιας μακράς, επίμοχθης, συλλογικής προσπάθειας.

Ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση των εκθεμάτων: το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Μονή Αρκαδίου, τις ιδιωτικές συλλογές των Γεωργίου Μπαλαφούτη, Δημήτρη Σκαρτσιλάκη, και Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Ευχαριστούμε, επίσης, τους επιμελητές της Έκθεσης: τον κ. Ηλία Παπαγεωργίου και τον κ. Παντελή Φελέρη, καθώς και τους κυρίους Φοίβο Παπαγεωργίου, Αθανάσιο Τσουπάκη,  και την κ. Μαρία Στέφωση.

Θερμές  ευχαριστίες οφείλομε, συνάμα, στους επιστημονικούς συνεργάτες: τις κυρίες Μαρίνα Δετοράκη και Ελευθερία Ζέη, και τους κυρίους Ζαχαρία Αντωνάκη και Κυριάκο Καλαϊτζίδη. 

Ευχαριστούμε, τέλος, το προσωπικό της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, για την συμβολή του στην προετοιμασία της Εκθέσεως.

Ευελπιστούμε ότι θα επισκεφθούν τον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου όλοι οι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες της πόλης μας, και ιδιαιτέρως η νέα γενιά. Η σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας, η Μνήμη της πορείας και των αγώνων των προγόνων μας, αποτελούν πάντα τον ορίζοντα και του δικού μας παρόντος και του μέλλοντος».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη κι εκείνος με την σειρά του τους διοργανωτές και τους υπεύθυνους της έκθεσης, τονίζοντας ότι αυτή ενισχύει την ιστορική γνώση-μνήμη.

Συγκεκριμένα σε δήλωση του ο κ Αρναουτάκης αναφέρει: “Η Έκθεση “Κρήτη 1821-1898:Στους δρόμους της Επανάστασης” στην πινακοθήκη της Βασιλικής του Αγ Μάρκου, είναι μια σημαντική έκθεση που ενισχύει την ιστορική γνώση-μνήμη. Την έκθεση με τα σπάνια ντοκουμέντα, κειμήλια, στοιχεία από την συμμετοχή της Κρήτης στην Εθνεγερσία, αξίζει να την επισκεφθούν όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι μας. Συγχαρητήρια θερμά για την διοργάνωση στον Δήμο Ηρακλείου και στην Βικελαία Βιβλιοθήκη»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook