Η οπλουργός, ο βοηθός σκηνοθέτη και το «cold gun»

Περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως σχετικά με το δυστύχημα κατά τη διαρκεία της ταινίας «Rust» με πρωταγωνιστή τον Άλεκ Μπόλντουιν, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό της διευθύντριας φωτογραφίας, Χαλίνα Χάτσινς, και τον τραυματισμό του βοηθού σκηνοθέτη, Τζόελ Σόουζα.

Από συνέντευξη της υπεύθυνης οπλουργού, περίπου ένα μήνα πριν το συμβάν, προκύπτει πως η ίδια ήταν άπειρη για μια τόσο σοβαρή, όσο και επικύνδινη αρμοδιότητα ενώ είχε αποκαλύψει πως στην προηγούμενη δουλειά της δεν ήταν σίγουρη αν μπορούσε να αναλάβει μία τέτοια ευθύνη.

«Παραλίγο να μην πάρω τη δουλειά γιατί δεν ήμουν σίγουρη αν ήμουν έτοιμη» παραδέχτηκε η 24χρονη ένα μήνα πριν δουλέψει ως υπεύθυνη όπλων στην ταινία «The old way» με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage, είχε δηλώσει.

Ξεχωριστή αξία έχει και μαρτυρία μέλους της παραγωγής, σύμφωνα με την οποία το συνεργείο είχε αποχωρήσει από το γύρισμα για λόγους ασφαλείας γιατί πριν την τραγωδία είχαν βληθεί κατά λάθος ακόμη τρεις φορές πυρά.

Επίσης, υπήρχαν διαμαρτυρίες για τις πολλές ώρες γυρισμάτων, τις κακές συνθήκες και ακόμα δυο περιστατικά σχετικά με τα «άσφαιρα» όπλα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η DailyMail.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από δικαστικό έγγραφο, ένας βοηθός σκηνοθέτη έδωσε στον Άλεκ Μπάλντουιν ένα πυροβόλο όπλο και φώναξε «cold gun» που σημαίνει πως το όπλο ήταν άδειο, προτού ο ηθοποιός πυροβολήσει.

Η παρατήρηση «cold gun» είχε σκοπό να υποδείξει ότι το όπλο δεν είχε πραγματικές σφάιρες.

Σύμφωνα με την ένορκη δήλωση, στον Μπάλντουιν παραδόθηκε ένα από τα τρία όπλα από τον βοηθό σκηνοθέτη, Ντέιβιντ Χολς, που τα είχε τοποθετήσει σε ένα τραπέζι.Ο Χολς δεν γνώριζε ότι υπήρχαν φυσίγγια στο όπλο, ανέφερε η ένορκη κατάθεση.

Όταν όμως ο ηθοποιός πυροβόλησε, μια κανονική σφαίρα χτύπησε την Χάτσινς, 42 ετών, στο στήθος και τραυμάτισε τον Σόουζα, 48 ετών, που ήταν κοντά, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση. Το τραύμα δηλαδή ήταν διαμπερές και το ίδιο βλήμα τραυμάτισε και τους δυο.

Ο θάνατός της Χάτσινς διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο μετά τη μεταφορά της με αεροπλάνο, αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

Τα «cold guns» υποτίθεται ότι δεν είναι γεμάτα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των προβών, δήλωσε στο CNNi την Παρασκευή ένας ειδικός όπλων.

«Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το όπλο είναι πραγματικά άδειο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να υπήρχαν κανονικές σφαίρες εκεί. Και ειδικά αν πρόκειται για πρόβα», δήλωσε στο CNNi ο Μπράιαν Κάρπεντερ, οπλουργός στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Ο Κάρπεντερ πρόσθεσε ότι ενώ είναι αποδεκτό για ορισμένους ηθοποιούς να θέλουν να έχουν την αίσθηση του αληθινού όπλου κατά τη διάρκεια των προβών, είναι σημαντικό εντούτοις, να διασφαλίσουμε ότι τα όπλα δεν γεμίζουν με κανονικές σφαίρες. Σημείωσε ότι τα όπλα στα πλατό θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι είναι άδεια από δύο άτομα για να αποφευχθούν τέτοια τραγικά περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τα μέτρα ασφαλείας, έχουν συμβεί θανατηφόρα ατυχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «The Crow» το 1993, ο ηθοποιός Μπράντον Λι, ο γιος του Μπρους Λι, σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα με πυροβολισμό με όπλο.

Ο Μπόλντουιν δήλωσε την Παρασκευή συντετριμμένος από τον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας. «Δεν έχω λόγια για να εκφράσω το σοκ και τη λύπη μου για το τραγικό ατύχημα όπου σκοτώθηκε η Χαλίνα Χάτσινς» έγραψε στο Twitter ο 63χρονος σταρ.

«Συνεργάζομαι πλήρως με την αστυνομική έρευνα για το πώς μπορεί να συνέβη αυτή η τραγωδία και είμαι σε επαφή με τον σύζυγο (της Χάτσινς) για να του προσφέρω υποστήριξη, στον ίδιο και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Η παραγωγή της ταινίας σταμάτησε αμέσως.

Το γραφείο του σερίφη είπε ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και η έρευνα παρέμεινε ανοιχτή. Ο Μπόλντουιν έδωσε οικειοθελώς κατάθεση στην αστυνομία για το συμβάν, πρόσθεσε το γραφείο του σερίφη.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook