Ακόμα και σε κυρώσεις κατά της πετρελαϊκής εταιρείας Exxon-Mobil σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ιράκ λόγω της συμφωνίας που έκλεισε με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν σχετικά με έρευνα για νέα κοιτάσματα.

Η Exxon είναι η πρώτη εταιρεία που υπέγραψε μεγάλο συμβόλαιο εξερεύνησης κοιτασμάτων στο Ιράκ και μάλιστα στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Το συμβόλαιο υπογράφεται από την περιφερειακή κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας σχετικά με τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περιοχή. Τα συμβόλαια με την περιφερειακή κυβέρνηση είναι παράνομα, υποστηρίζει η Βαγδάτη.

Οι κυρώσεις της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να επιβληθούν ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους.

Παρεμβαίνοντας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Βαγδάτη και η πετρελαϊκή εταιρεία πρέπει να επιλύσουν τη διαμάχη χωρίς να βλάψει την ανάπτυξη των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείο επισήμανε ακόμη ότι είχε προειδοποιήσει την Exxon όπως και άλλες εταιρείες για το ρίσκο της υπογραφής συμφωνιών με την περιφερειακή κυβέρνηση πριν ολοκληρωθεί ο εθνικός νόμος περί εκμετάλλευσης του πετρελαίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook