Πόσα θα πληρώσει ο δήμος στην Εκκλησία για το κτίριο της ΔΕΥΑΧ και το Εκκλησιαστικό Λύκειο 

Δυο υποθέσεις έσερναν σε δικαστικές διαμάχες τον δήμο Χανίων και την Εκκλησία με μήλα της έριδος δυο ακίνητα, το κτίριο της ΔΕΥΑΧ και το Εκκλησιαστικό Λύκειο.

Τελικά ο δήμος Χανίων παρουσίασε σήμερα τις συμβιβαστικές λύσεις στις οποίες κατέληξε ο ίδιος σε συμφωνία με την Εκκλησία, με το αζημίωτο, ώστε να λήξουν οι διαμάχες και να μην σέρνονται οι δυο πλευρές στα δικαστήρια. Και οι δύο λύσεις έχουν ως αποτέλεσμα η Εκκλησία να πληρωθεί από τον δήμο Χανίων. 

Ακίνητο ΔΕΥΑΧ

Η δικαστική διαμάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για χρόνια μεταξύ δήμου Χανίων και Εκκλησίας για το ακίνητο όπου βρίσκεται και το κτίριο της ΔΕΥΑΧ. Το ακίνητο αυτό η Εκκλησία το διεκδικεί ως δικό της. Το ακίνητο αυτό είχε δοθεί ως δωρεά από την Εκκλησία στον τότε δήμο Ελ. Βενιζέλου, υπό όρους για συγκεκριμένες χρήσεις και όχι για οικοδόμηση κάποιου ακινήτου. Επί Μανώλη Κεμεσίδη, στον τότε δήμο Ελ. Βενιζέλου, αποφασίστηκε να γίνει ένας χώρος για να φιλοξενηθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες του δήμου. Στη συνέχεια το ακίνητο αξιοποιήθηκε ώστε σήμερα να φιλοξενεί τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΧ. Μετά από αυτό η Εκκλησία κινήθηκε νομικά εναντίον του δήμου καθώς παραβιάστηκαν οι όροι της συμφωνίας. 

Όπως είπε ο κ. Αλόγλου κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. “Δε θέλουμε να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε το ακίνητο σε δικαστική διαμάχη. Γι αυτό προχωράμε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε το κτίριο να συνεχίσει να εξυπηρετεί τη λειτουργία της ΔΕΥΑΧ. Η διαμάχη αυτή κρατά πάνω από 10 χρόνια.”

Η Εκκλησία διεκδικούσε κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων γύρω στις 280.000 ευρώ όσον αφορά στο ακίνητο -η εμπορική του αξία συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου είναι μεγαλύτερη. Οι δυο πλευρές όπως έγινε γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο συμφώνησαν στις 260.000 ευρώ. Στη συμφωνία η Εκκλησία θα αναγνωρίζει την κυριότητα στον δήμο Χανίων.

Εκκλησιαστικό Λύκειο

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και δήμου Χανίων έχει ξεκινήσει από το 2016. Το σημείο της κόντρας είναι οφειλόμενα ενοίκια του δήμου Χανίων προς την Εκκλησία για τη λειτουργία του Εκκλησιαστικού Σχολείου στα Χανιά. (Ο χώρος ανήκει στην Εκκλησία και το ενοικιάζει ο δήμος Χανίων για τη λειτουργία του ως εκκλησιαστικού λυκείου.

Το πρόβλημα προέκυψε πριν περίπου μια δεκαετία. Όπως αναφέρθηκε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών Τάσο Αλόγλου κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, η συντήρηση και το ενοίκιο του Εκκλησιαστικού Λυκείου μέχρι περίπου το 2010, ήταν ευθύνη της τότε νομαρχίας. Με διάταξη, το κομμάτι της διαχείρισης και κάλυψης λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από τα ενοίκια, πέρασε στους δήμους. Αυτή η μετάβαση δεν έγινε στον νέο καλλικρατικό δήμο Χανίων. Έτσι, η Εκκλησία κινήθηκε νομικά απέναντι στον δήμο Χανίων καθώς το ενοίκιο που είχε συμφωνηθεί δεν καταβαλλόταν.

Η δικαστική διαμάχη το 2016 είχε θετικό αποτέλεσμα για την εκκλησία η οποία κέρδισε ένα διαφορετικό μίσθωμα από αυτό που υπήρχε παλαιότερα (ανέβαινε στα 2.150 ευρώ) ενώ το δικαστήριο αποφάσισε επίσης όλο το οφειλόμενο ποσό χρόνων και τα επόμενα ενοίκια να καταβάλλονται από τον δήμο Χανίων.

Ξεκίνησε μια διαδικασία συμβιβασμού μεταξύ δήμου Χανίων και ΙΜΚΑ ώστε να μη συνεχιστεί η δικαστική διαμάχη. Αρχικά έγινε προσπάθεια να ληφθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο παιδείας για το οφειλόμενο ποσό που έπρεπε να καταβληθεί. Το αίτημα έγινε δεκτό και κατέβαλε το ποσό.

Στη συνέχεια όπως αναφέρει ο κ. Αλόγλου, ο δήμος Χανίων συμφώνησε συμβιβαστικά με την Εκκλησία να μειωθεί το μίσθωμα από τα 2150 ευρώ που είχε ορίσει το δικαστήριο στα 1.700 ευρώ. Επίσης συμβιβάστηκαν ώστε τα χρήματα από το 2016 που οφείλονταν να υπολογιστούν με το μίσθωμα των 1.700 ευρώ και χωρίς τόκους. Αυτό το μίσθωμα θα ισχύει μέχρι 31/12/26. Όπως τόνισε ο κ. Αλόγλου: “Το επόμενο στάδιο είναι να μεταβιβάσουμε στο υπουργείο τη νέα σύμβαση και να ζητήσουμε από το υπουργείο τη χρηματοδότηση από εκείνο”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook