Το Βέλγιο δεν αυστηροποίησε περαιτέρω τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Διαβούλευσης (Codeco) που συνεδρίασε σήμερα, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Τα μέλη της Codeco αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τη σύσταση της Επιτροπής ειδικών να κλείσουν τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Βέλγιο στις 20:00. Ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια θα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 23:00, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά τα σχολεία, η συζήτηση ήταν πολύ έντονη, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ. Οι ειδικοί υποστήριξαν το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών και των Δημοτικών για δέκα ημέρες, όμως οι Υπουργοί Υγείας της Φλάνδρας και της Βαλλονίας δεν το δέχτηκαν.

Ο συμβιβασμός βρέθηκε: τα σχολεία θα κλείσουν την εβδομάδα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή στις 20 έως τις 24 Δεκεμβρίου. Επίσης, η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική από 6 ετών (από 12 ετών που ίσχυε μέχρι πρόσφατα).

Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους, περιορίζονται σε 200 άτομα, με μάσκα και πιστοποιητικό.

Απαγορεύονται οι ιδιωτικές συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από το σπίτι ή σε μικρά καταλύματα, για γάμους και κηδείες, αθλητική εκπαίδευση και επαγγελματικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί αγώνες κλειστού χώρου απαγορεύονται και οι επαγγελματικοί αγώνες πρέπει να διεξάγονται χωρίς κοινό.

Οι δήμαρχοι πρέπει να ακυρώσουν εκδηλώσεις που παρουσιάζουν επιδημιολογικό κίνδυνο.

Όλα τα μέτρα τίθενται σε ισχύ τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Συνολικά 3.707 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται λόγω του κορονοϊού στο Βέλγιο, συμπεριλαμβανομένων 821 ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (Sciensano).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook