Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ζωντανά τη Διαδικτυακή ομιλία με τίτλο: "Από τον κρητικό μύθο στο κρητικό παραμύθι" την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 07:00μ.μ.

Εισηγητής θα είναι ο Γρηγόρης Βασδέκης, Φιλόλογος - Διδάκτωρ Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών

Η περιήγηση θα αρχίσει με ορισμένες εισαγωγικές παρατηρήσεις που αφορούν γενικά τους μύθους και τα παραμύθια. Στη συνέχεια θα εξεταστούν μύθοι σχετικοί με τον Μίνωα, τους οποίους θα γίνει σύγκριση με τον κύκλο των Ατρειδών. Θα ακολουθήσουν συσχετισμοί μύθων και παραμυθιών. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνονται: ( Α ) Σχέσεις μεταξύ της Αριάδνης, της Μήδειας και του Κοντορεβιθούλη. (Β) Σχέσεις μεταξύ της Πασιφάης, της Σταχτοπούτας και του Όσιρι. Μετά θα γίνει αναφορά σε κάποια κρητικά παραμύθια και τέλος μια τιμητική αναφορά στις μεγάλες κυρίες των ελληνικών παραμυθιών. Πρόκειται για μερικές τουλάχιστον από εκείνες που τα διέσωσαν ώστε να τα μελετούμε και να τα απολαμβάνουμε στις μέρες μας.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γρηγόρης Βασδέκης, πήρε το πτυχίο του (ΒΑ) από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης (1979). Συμμετείχε στις ανασκαφές του Δίου και της Βεργίνας (καθηγητές Δ. Παντερμαλής και Μ. Ανδρόνικος). Από το 1981 μέχρι το 2013 ήταν καθηγητής φιλολογίας στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου διετέλεσε και Γυμνασιάρχης (2008-2012). Συνέχισε τις σπουδές του στην Κλασική Φιλολογία (ΜΑ), στο Department of Classics, University of Cincinnati (1984-1986). Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1994). Τίτλος της διατριβής του: « Η Δοκιμασία για Γάμο στον Αρχαιοελληνικό Μύθο και στο Νεοελληνικό Παραμύθι ». Έχει διδάξει στη Μετεκπαίδευση Νηπιαγωγών και Δασκάλων. Το 2011 έγινε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, δεύτερη έκδοση του βιβλίου του: « Θείο Δράμα και Μητριαρχία στην Οδύσσεια. Μια σύγκριση του Έπους με την Καινή Διαθήκη ». Ακολούθησαν άλλα δύο βιβλία από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη: (Α) Γιλγαμές, Όμηρος, Βίβλος και Διγενής Ακρίτης. Ένα Συγκριτικό Ταξίδι (2017) και  (Β) Κατακλυσμός, Ανθρωποφαγία, Γεωργία (Πολιτισμός). Μια Θεωρία για την Εξέλιξη του Ανθρώπου (2019). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μεταφράσεων. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα συνέδρια, σεμινάρια και επιστημονικές ημερίδες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση

-Από τη σελίδα «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή

-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο
https://us06web.zoom.us/j/89219936891

Τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι στο YouTube "Stegi Vitsentzos Kornaros"
(https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA
uc4l42k0ahp9BkXR2PZda_R9GdILFXhYYQ8kj2Hfeu-YfoGx-U> )


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook