Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει τα κρούσματα της βίας σε βάρος των γύναιων στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, του μοναδικού φορέα σε ολόκληρο το νησί που δραστηριοποιείται σε αυτό το ζήτημα, το φαινόμενο της βίας σε βάρος γυναικών βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στις μέρες μας.

Η πρόεδρος του σωματείου κ. Μαίρη Παχιαδάκη μιλώντας στο Flashnews.gr με αφορμή και το ότι η 25η Νοεμβρίου είναι η  Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τόνισε χαρακτηριστικά πως  καταγγελίες για τέτοιου είδους περιστατικά γίνονται σε καθημερινή βάση.

\”Η Κρήτη δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα σε σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα. Μην ξεχνάτε πως αυτό το πρόβλημα μέχρι και πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα ταμπού. Ο κόσμος δεν έβγαινε να μιλήσει, ενώ δεν υπήρχαν ούτε οι φορείς στους οποίους μπορούσε μια γυναίκα να απευθυνθεί, ή ακόμα και όταν απευθύνεται κάποιες φορές δεν βρίσκει ανταπόκριση.\”

Μάλιστα η κυρία Παχιαδάκη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό όπου γυναίκα κατήγγειλε το ότι ο σύζυγος της είχε εξωσυζυγική σχέση και για να μην του δημιουργήσει πρόβλημα εκείνος την έδεσε με χειροπέδες μέσα στο σπίτι.

Υπάρχουν,  τόνισε η κυρία Παχιαδάκη, περιοχές της Κρήτης όπου είναι πολύ έντονο το φαινόμενο, αλλά και περιοχές που συμβαίνουν τέτοια περιστατικά και  δεν βγαίνουν προς τα έξω.

Αναφερομένη σε τέτοια περιστατικά, επισήμανε πως σε καθημερινή βάση φθάνουν στο σύλλογο καταγγελίες για γυναίκες που κακοποιούνται από το σύζυγο, και οι οποίες επειδή δεν μπορούν αντικειμενικά να εκδικηθούν τον άνδρα τους , ξεσπούν στα παιδιά τους με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια έντονα φαινόμενα παραβατικότητας από τους εφήβους.

Σε ότι αφορά της περιοχές προέλευσης των καταγγελιών οι περισσότερες όπως είπε στο Flashnews.gr η κυρία Παχιαδάκη, αυτές προκύπτουν κυρίως από την ενδοχώρα της Κρήτης, αλλά και από τα ανατολικά του νησιού.

Χαρακτηριστικά τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, πως \”μέσω της γραμμής S.O.S  800-11-16000 οι καταγγελίες που φθάνουν σε εμάς είναι τρομακτικά πολλές , γιατί με το τηλέφωνο οι κακοποιημένες γυναίκες , και όταν δεν βρίσκονται τετ α τετ με κάποιο πρόσωπο για να πουν το πρόβλημα τους γίνονται χείμαρρος.\”

Τέλος αξίζει να σημειωθεί όπως είπε η κυρία Παχιαδάκη,  πως στο συγκεκριμένο πρόβλημα απαραίτητη είναι και η παρέμβαση της πολιτείας που πρέπει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τις κακοποιημένες γυναίκες που στις περισσότερες περιπτώσεις  δεν  μπορούν να προσφύγουν σε κάποιο φορέα που θα τις βοηθήσει  για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους.

 

Flashnews.gr/Ανδρέας Γερακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook