Έξι χρόνια μετά την αγορά του από τον Δήμο Χανίων έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου

Η Δημοτική αγορά των Χανίων μπορεί να πήρε τον δρόμο της συντήρησης και ανακαίνισης, αλλά ο Δήμος Χανίων έχει στην ιδιοκτησία του και αρκετά άλλα κτίρια – μνημεία τα οποία βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.

Ένα από αυτά και μάλλον το πλέον πρόσφατο απόκτημα του Δήμου, είναι το νεοκλασσικό κτίριο στην συμβολή των οδών Τζανακάκη και Ερωτοκρίτου, απέναντι από τον δημοτικό κήπο.

Ένα κτίριο το οποίο αγοράστηκε από τον Δήμο Χανίων το 2015 με κόστος 910.000 ευρώ (500.000 από το Πράσινο Ταμείο και 410.000 από τον Δήμο) με σκοπό να στεγάσει την Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ή έστω κάποια τμήματά της.

Το 2020 προκηρύχθηκε από τον Δήμο Χανίων ο δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης. Η μελέτη αφορά το Υποέργο 1 της πράξης «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ».

Όμως μετά από έξι χρόνια απο την αγορά του, το κτίριο βρίσκεται πλέον σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν όταν αποκτήθηκε, ενώ εγκυμονούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τους διερχόμενους από την οδό Ερωτοκρίτου στην οποία μάλιστα, έγινε και ανάπλαση με στρώση κυβόλιθων.

Μόλις προχθές, με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν, περίοικοι έντρομοι αντιλήφθηκαν πως κομμάτια από τζάμια παραθύρων του δεύτερου ορόφου έπεσαν στον δρόμο και ευτυχώς που εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κάποιος πεζός, ενώ την «πλήρωσαν» αυτοκίνητα που σταθμεύουν (κακώς) εκεί.

Η ανησυχία όμως είναι έντονη καθώς το παλαιό κτίριο, χωρίς σκεπή, είναι τελείως εκτεθειμένο στις βροχές και γενικά στις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα ανα πάσα στιγμή να ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης και τμημάτων των τοίχων.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει κάποια επέμβαση από τον Δήμο Χανίων για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει κίνδυνος για τους διερχόμενους από την οδό Ερωφίλη, αλλά και ένας γενικός καθαρισμός του οικοπέδου και του κτιρίου το οποίο αποτελεί πλέον εστία μόλυνσης.

Και εάν ασχοληθεί ο Δήμος, καλό θα ήταν να επισκευασθεί η αντικατασταθεί και ένας μεταλλικός στύλος φωτισμού που τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της ανάπλασης της οδού, ο οποίος φαίνεται πως έπεσε θύμα κάποιου αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να κόψει στην βάση του και να έχει γείρει.

 

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook