Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Γάλλου ομολόγου του, Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα που ελήφθησαν και στις δύο χώρες για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τον κορονοϊό. Το κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν αυτό της παροχής στη Ρωσία μακροπρόθεσμων, νομικά εξασφαλισμένων εγγυήσεων ασφαλείας, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των πρόσφατων ρωσοαμερικανικών συνομιλιών στη Γενεύη καθώς και αυτής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά θα μελετήσει προσεκτικά τις γραπτές απαντήσεις που έλαβε στις 26 Ιανουαρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τη σύνταξη συμφωνιών για εγγυήσεις ασφαλείας, μετά τις οποίες θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειές της.

Ταυτόχρονα, εστιάστηκε η προσοχή στο γεγονός ότι οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τόσο τις θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας όπως είναι η αποτροπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ, η άρνηση ανάπτυξης οπλικών συστημάτων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και η επιστροφή του στρατιωτικού δυναμικού και των υποδομές του μπλοκ στην Ευρώπη στις θέσεις που είχαν 1997, έτος κατά το οποίο υπεγράφη που η Ιδρυτική Διακήρυξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Ένα βασικό ερώτημα που αγνοήθηκε, όπως εξήγησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Εμμανουέλ Μακρόν, είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σκοπεύουν να ακολουθήσουν την αρχή του αδιαιρέτου της ασφάλειας, που καθορίζεται στα βασικά έγγραφα του ΟΑΣΕ και της Ρωσίας – ΝΑΤΟ, η οποία ορίζει ότι κανείς δεν πρέπει να ενισχύσει την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλεια άλλων χωρών.

Κατά τη συζήτηση της κατάστασης στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε τη σημασία της αυστηρής συμμόρφωσης του Κιέβου με τις διατάξεις του «Πακέτου Μέτρων» του Μινσκ και άλλων συμφωνιών, κυρίως για την καθιέρωση άμεσου διαλόγου με το Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ και τη νομιμοποίηση του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της συνάντησης των πολιτικών συμβούλων των ηγετών των τεσσάρων χωρών της Νορμανδίας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 26 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε η διάθεση για περαιτέρω εργασία της Ρωσίας και της Γαλλίας σε αυτή τη μορφή.

Σε σχέση με τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο Εμμανουέλ Μακρόν ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις προσεγγίσεις του Παρισιού στον πανευρωπαϊκό δρόμο. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο ρωσο-γαλλικός διάλογος για όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων ασφάλειας.

Εξετάστηκε ακόμα η κατάσταση γύρω από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σημειώθηκε η στενότητα των θέσεων της Ρωσίας και της Γαλλίας, οι οποίες υποστηρίζουν ενεργά τη συνέχιση των διεθνών προσπαθειών για τη διατήρηση και εφαρμογή του JCPOA, καθώς και της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, συζητήθηκαν ορισμένες πρακτικές πτυχές της διμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook