Πότε ήταν το προηγούμενο ρεκόρ

Φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και στο πολιτικό σκηνικό βάζει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης που με μέση τιμή πανελλαδικά 1,84 € ανά λίτρο, αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας με τα αστικά κέντρα να βρίσκονται μια ανάσα από το όριο των 2 ευρώ κάτι που έχει ήδη συμβεί στην περιφέρεια. 

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον μακρινό Αύγουστο του 2012 στο 1,83 ευρώ. 

Την ίδια ώρα, το κοκτέιλ της ακρίβειας από την ενέργεια και τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα πλήττει σημαντικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανεβάζοντας και τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επέκταση των μέτρων στήριξης για τους λογαριασμούς ρεύματος και τον Φεβρουάριο χωρίς να αποκλείει και τις μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα. 

Καταναλωτές περιγράφουν στο OPEN το πόσο τους επηρεάζει η άνοδος της τιμής της βενζίνης.

Οι πιο ακριβές περιοχές, μεταξύ αυτών και το Ηράκλειο

Πρωταθλήτρια ακρίβειας είναι οι Κυκλάδες με την μέση τιμή να ξεπερνά τα 2 ευρώ.

Στην Ευρυτανία η μέση τιμή είναι πάνω από το 1,9 ευρώ και στον νομό Ηρακλείου 1,88. Φυσικά και στα Χανιά, αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από “αλμυρές”.

Η ακριβότερη αμόλυβδη πωλείται στην Μήλο με την τιμή να πλησιάζει τα 2,3 € ανά λίτρο και η πιο φθηνή στην Επανωμή Θεσσαλονίκης με την τιμή να είναι 1,64.

Εμείς έχουμε συμπιέσει τις τιμές, τώρα είναι απόφαση της κυβέρνησης να μπορέσει να μειώσει τις τιμές, επισημαίνει ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου. 

Πώς φτάσαμε όμως σε αυτό το ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας;

Το ράλι ανόδου στα καύσιμα ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου.

Στις 10 του μήνα η χρηματιστηριακή τιμή του πετρελαίου βρισκόταν στα 80 δολάρια και 80 σεντς.

Στις 3 Φεβρουαρίου είχε ήδη σκαρφαλώσει στα 90 δολάρια και 72 σεντς.

Σήμερα η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 92 δολάρια 62 σεντς το βαρέλι

Ανατιμήσεις και στα τρόφιμα

Το ράλι ανατιμήσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στα τρόφιμα.

Το βρεφικό γάλα τον Σεπτέμβριο είχε τιμή 9,08 σήμερα κοστίζει 10,31, ενώ επώνυμο υγρό πιάτων από το 1,87 στα 2,17 ευρώ. 

Κόντρα και στη Βουλή για τις ανατιμήσεις

Από τη Νίκαια ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται καθώς η ακρίβεια δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ζητώντας προσφυγή στη κάλπες με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να απαντά, ότι «η εποχή που ο κ. Τσίπρας παρουσιαζόταν σαν τον Χουντίνι της πολιτικής, που υποδυόταν πως είχε μια μαγική λύση για όλα τα προβλήματα, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Έχουμε παράσχει και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε έμπρακτη στήριξη στις επιχειρήσεις και το εισόδημα των πολιτών». 

«Να πάρουμε επιτέλους γενναία μέτρα για να ζει με αξιοπρέπεια ο λαός» κάλεσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάτζιος. 

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί, τελικά, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Όλα αξιολογούνται, στον βαθμό όμως που υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι λογαριασμοί ρεύματος φτάνουν στα νοικοκυριά φουσκωμένοι αλλά τα στοιχεία για την επιδότηση του Ιανουαρίου έφτασαν στις εταιρείες με καθυστέρηση και εκδόθηκαν λογαριασμοί χωρίς την κρατική επιδότηση, η οποία αναμένεται να πιστωθεί σε επόμενα τιμολόγια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook