foto newsbeast.gr

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου. Ο Ζελένσκι αμφισβήτησε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία.

«Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Iron Dome, o «σιδερένιος θόλος» που προστατεύει το Ισραήλ

Το Iron Dome είναι ένα πολύ αποτελεσματικό πυραυλικό σύστημα που προστατεύει τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ. Αποτελείται από μια μονάδα ραντάρ και ένα κέντρο ελέγχου που μπορεί να ανιχνεύσει πλησιέστερα βλήματα, όπως πυραύλους μετά την εκτόξευση, και να υπολογίσει την τροχιά και τον στόχο τους. Κι όλα αυτά μέσα σε δευτερόλεπτα.

Το τρίτο στοιχείο είναι οι εκτοξευτές πυραύλων. Υπάρχουν τρεις έως τέσσερις πύραυλοι ανά σύστημα, ο καθένας με χωρητικότητα για 20 ρουκέτες. Ένας αμυντικός πύραυλος εκτοξεύεται μόνο όταν είναι σαφές ότι το βλήμα κατευθύνεται σε κατοικημένη περιοχή. Ο πύραυλος- αναχαιτιστής δεν χτυπά άμεσα το άλλο βλήμα, αλλά εκρήγνυται κοντά του, καταστρέφοντάς το. Ωστόσο, τα συντρίμμια που πέφτουν μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και υλικές ζημίες.

Τα συστήματα είναι κινητά και μπορούν να μετεγκατασταθούν. Δέκα από αυτά χρησιμοποιούνται προς το παρόν στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, την ισραηλινή κρατική αμυντική εταιρεία Rafael Defense Systems, μια μόνο μπαταρία μπορεί να προστατεύσει μια μεσαίου μεγέθους πόλη. Το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί βλήματα με εμβέλεια έως 70 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ειδικούς, 13 συστήματα θα ήταν απαραίτητα για την προστασία ολόκληρης της χώρας. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί κι άλλα συστήματα για να προστατευθεί. Το «Iron Dome» απευθύνεται σε πυραύλους μικρής εμβέλειας.

Πόσο επιτυχημένο είναι το σύστημα;

Ο κατασκευαστής δηλώνει ποσοστό επιτυχίας 90%. Ο επικεφαλής του ισραηλινού οργανισμού πυραυλικής άμυνας, Μοσέ Πάτελ, δήλωνε πριν από περίπου έναν χρόνο στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ο «σιδερένιος θόλος» έχει αναχαιτίσει πάνω από 2.400 ρουκέτες τα τελευταία δέκα χρόνια. Η εταιρεία όπλων Rafael μιλά για πολλές χιλιάδες επιτυχημένες εκτοξεύσεις. «Οποιοσδήποτε πύραυλος που αναχαιτίστηκε θα έπληττε μια κατοικημένη περιοχή, προκαλώντας ενδεχομένως σοβαρές ζημιές και θύματα», αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, κάθε αποτροπή κοστίζει περίπου 66.000 ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μόνο ρουκέτες που θα έπλητταν μια κατοικημένη περιοχή θα πρέπει να εξουδετερώνονται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν οικονομικά την ανάπτυξη του συστήματος. Εν τω μεταξύ, οι ίδιες οι ΗΠΑ αγόρασαν δύο από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook