Η κυβέρνηση επιχειρεί με όλους τους τρόπους να πείσει τις τράπεζες να δείξουν ευαισθησία και να χαλαρώσουν, όσο γίνεται, τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, καθώς το 2011 διαγράφεται εξαιρετικά δύσκολο για την επιχειρηματικότητα.

Στη συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης με τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τέθηκαν στο τραπέζι όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομίας και σημειώθηκε από την πλευρά των υπουργών ότι η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται, σε σημαντικό βαθμό, στη συμμετοχή των τραπεζών.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ

Στις 15 Μαρτίου 2011 θα προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα, ύψους 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ αντίστοιχο ποσό θα προκηρυχθεί και στο τέλος Μαρτίου, ώστε οι συνολικές προκηρύξεις τον συγκεκριμένο μήνα να ανέλθουν σε 4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε, επίσης, τους τραπεζίτες ότι μετά τις 27 Ιανουαρίου θα αρχίσουν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη του δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας, ενώ έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα αρχίσει να λειτουργεί και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ από την πλευρά του κράτους και 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί από τις τράπεζες).

Από την πλευρά της κυβέρνησης δηλώθηκε προς τους εκπροσώπους των τραπεζών ότι στόχος είναι να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης το συντομότερο και σε αυτό το σχέδιο, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Χρυσοχοΐδη, αναμένεται να ακολουθήσει τον βηματισμό της κυβέρνησης ο τραπεζικός τομέας.

Τέλος, μεταφέρθηκε από την πλευρά των δύο υπουργών η δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πρόσβασή του στη χρηματοδότηση.

kerdos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook