Στην Κωνσταντινούπολη, από 22 έως 29 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε η διακρατική συνάντηση μάθησης και κατάρτισης (Learning Training Activity) στο πλαίσιο του σχεδίου GOOD FOOD GOOD MOOD του προγράμματος ERASMUS+ με τη συμμετοχή των ομάδων που εκπροσωπούν την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Η πενταμελής ομάδα από την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Κρήτη απαρτιζόταν από τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών ΕΡΓΑΝΗ (φορέας μέλος του ΚΟΙΠΟΔΙ) Σεβαστή Κρασανάκη, Κατερίνα Ταμπακάκη, Χρυσούλα Βασιλάκη, Ευθυμία Ροδιτάκη και την συντονίστρια του σχεδίου Ελένη Μαραγκάκη.

Στο πρόγραμμα που διήρκεσε επτά ημέρες, τα μέλη του Συλλόγου ΕΡΓΑΝΗ εκπροσωπώντας το ΚΟΙΠΟΔΙ, μαζί με τα μέλη των αντίστοιχων ομάδων των άλλων χωρών έμαθαν για την ιστορία της γαστρονομίας, τις βασικές πρώτες ύλες και τεχνικές μαγειρικής της Κωνσταντινούπολης ειδικά αλλά και για ήθη και έθιμα που διατηρούνται στην Κωνσταντινούπολη και συνδέονται με την γαστρονομία. Συμμετείχαν σε πολλά σεμινάρια μαγειρικής μαθαίνοντας τα μυστικά των ντολμάδων, τη χρήση του κρέατος των οσπρίων κ.α. και παρασκεύασαν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά γλυκίσματα της Πόλης.

Ορισμένα σεμινάρια υλοποίησε η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Chef Serra στο Sisli Borsa Istanbul Public Education Center ενώ άλλα πραγματοποιήθηκαν στην Academy Beyoglu του συνεργάτη οργανισμού καθώς και στο Aynalikavak Semt Mansion. Όλα τα μέλη της μεγάλης ομάδας του σχεδίου απόλαυσαν επίσης παραδοσιακό πρωινό που ετοίμασε η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ενώ απολάμβαναν καθημερινά τσάι, καφέ και φρεσκομαγειρεμένα εδέσματα.

Από τη διαπολιτισμική αυτή εμπειρία δεν έλειψε η μουσικοχορευτική παρουσίαση και οι επισκέψεις στην Αγιά Σοφιά, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας όπου η ελληνική ομάδα λειτουργήθηκε κατά την Ημέρα του Ευαγγελισμού (25η Μαρτίου), στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην εμπορική οδό Ιστακλάρ, στον Πύργο του Γαλατά και στα σοκάκια της καρδιάς της Πόλης που σφύζει από τη ζωή των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών.

Με ανάκατα συναισθήματα βιώσαμε την εμπειρία ρακι-μεζε στο ιστορικό και φημισμένο μεεδοπωλείο Tahiri Cumhuriyet Meyhanesi Beyoglu το οποίο ανήκε στον Έλληνα Αρφεντούλη που έφυγε από την Κωνσταντινούπολη το 1974. Το μεζεδοπωλείο χρονολογείται από το 1880 ενώ τη σύγχρονη ονομασία του έδωσε ο ίδιος ο Kemal Ataturk. Για δεκαετίες ήταν τόπος συνάντησης λογοτεχνών και καλλιτεχνών ενώ στις δεκάδες φωτογραφίες που κοσμούν το μεζεδοπωλείο ξεχωρίζει και αυτή του εικαστικού Παυλή Μοσχάκη που πλέον ζει στην Αθήνα, μαζί με έναν πίνακα του που απεικονίζει το γεμάτο μνήμες τριώροφο χώρο που διατηρεί την ιστορική ατμόσφαιρα της και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και ποιοτικότερα μενου μεζέδων της Πόλης.

Η πιο ξεχωριστή έκπληξη για την ελληνική ομάδα ήταν μια πρόσκληση από μια Λέσχη Φίλων του Ελληνισμού όπου διδάσκονται ελληνικά, ελληνικοί χοροί και μουσική, λειτουργεί βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο ενώ κάθε Σάββατο στήνεται μια γιορτή στην οποία οι φίλοι του Ελληνισμού και τιμούν ιδιαιτέρως τον Μέγα Αλέξανδρο και τον δρόμο που χάραξε στην Μικρά Ασία αλλά και καθετί ελληνικό.

Το ΚΟΙΠΟΔΙ (ΚοινωνικοΟικοΠολιτιστικό Δίκτυο Φορέων Χερσονήσου) αποτελεί τον συντονιστή της διακρατικής σύμπραξης για την Ελλάδα και την Περιφέρεια Κρήτης και συνεργάζεται με αντίστοιχους φορείς από την Απουλία (Ιταλία), την Εξτρεμαδούρα (Ισπανία) και την Κωνσταντινούπολη (Τουρκία).

Το πρόγραμμα ERASMUS Ανοίγει δρόμους, Αλλάζει ζωές. Με τη συμβολή του καθενός αναπτύσσεται μια ήπια διπλωματία και αμβλύνονονται προκαταλήψεις και στερεότυπα που απομακρύνουν τον άνθρωπο από τον άνθρωπο. Με τη συμβολή του καθενός αναπτύσσεται ο διάλογος και ενισχύονται οι ανθρώπινοι δεσμοί που κάνουν καλύτερο το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Η δια βίου μάθηση στην οποία επενδύει το ERASMUS ενισχύει τη γνώση με έναν μοναδικό τρόπο. Η καλύτερη γνωριμία μεταξύ των λαών και η ανάπτυξη φιλίας είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στο τέλος κάθε σχεδίου.

Από τις συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ όλων, δεν έλειψαν οι αναφορές στον πόλεμο και στην πολιτική που ορίζει την τύχη των λαών που θέλουν ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη.

Η επόμενη συνάντηση των ομάδων του σχεδίου θα είναι στην Απουλία της Ιταλίας, όπου για την ελληνική ομάδα ιδιαιτέρων επιφυλάσσονται νέες συγκινήσεις.

Ένας βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της τοπικότητας – κάθε τοπικής γαστρονομίας και η γνωριμία με αυτήν. Η σχέση της καλής διάθεσης και υγείας με την καλή διατροφή και ο γαστρονομικός τουρισμός ως πόρος ανάπτυξης.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook