Τι αναφέρει οΤσαρλς Έλληνας, πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός σε θέματα υδρογοναθράκων,προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πιθανότατα θα την δεχτούν καθώς κανείς δεν θα βγει χαμένος.​

Όπως εξηγεί o κ.Έλληνας,οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν την τιμή φυσικού αερίου σε ευρώ και δολάρια στην τράπεζα της Gazprom και από την άλλη ο Ρώσος Πρόεδρος θα μπορεί να μετατρέπει τις πληρωμές σε ρούβλια. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούνται και οι δύο. Βοηθά και τις δύο πλευρές να μην πει η μία ότι κέρδισε ή έχασε η άλλη.

Διαβάζοντας τις κινήσειςΠούτιν σε ενεργειακό επίπεδο,ο κ. Έλληνας εκτιμά ότι ίσως οΡώσος πρόεδρος πιθανότατα ήθελε να αποφύγει αυτό που είχε γίνει με το Ιράν όταν ξεκίνησαν οι αμερικανικές κυρώσεις.Το Ιράν, δηλαδή, μπορούσε να συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο αλλά είχε τη δυνατότητα να αποσύρει χρήματα από την τράπεζα μετά από έγκριση της Αμερικής. Αν και αυτό ήταν εξαρχής δύσκολο να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Ρωσίας, με την κίνηση Πούτιν αυτό το σενάριο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.

Δεν έχει τεράστιες επιδράσεις στην αγορά προς το παρόν η κίνηση Πούτιν

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, η κίνηση Πούτιν είχε ως στόχο να επιβάλει τηνδικιά του πολιτική θέση απέναντι κυρίως στην Ευρώπη αλλά και να διατηρήσει την συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλιού.Είναι μια πολιτική απόφαση. Δεν έχει τεράστιες επιδράσεις στην αγορά. Ενδεικτικό, εξάλλου, είναι ότι η Ευρώπη δεν αντέδρασε αμέσως αρνητικά αλλά είπε ότι θα το εξετάσει και θα αποφασίσει πως θα αντιδράσει. Έχουν ακόμη καιρό γιατί η απόφαση Πούτιν δεν θα επιδράσει στην αγορά τουλάχιστον για μια βδομάδα. Γιατί οι πληρωμές για την επόμενη εβδομάδα έχουν ήδη γίνει.

Διπλασιασμός τιμών αν κλείσει την στρόφιγγα ο Πούτιν

Σε ένα πιθανό σενάριο πουΓερμανία, Αυστρία και Γαλλίαδεν ανταποκριθούν θετικά στα θέλω του Πούτιν και ο Ρώσος πρόεδρος σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου οι τιμές θα εκτοξευθούν σε πολύ μεγάλα ύψη.Μπορεί και να φτάσουμε και στα 2.000 ευρώ ανά 1000 κυβικά μέτρα από 1.200 ευρώ που κυμαίνονται σήμερα.

Ο κ. Έλληνας εκτιμά ότι οι τιμές φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και τον ερχόμενο χρόνο. Το πρόβλημα, όπως λέει, είναι η στρατηγική της Ρωσίας και το σφυροκόπημά της έναντι της Ουκρανίας. Ο Πούτιν, πιθανότατα, δεν θέλει ούτε να κυριαρχήσει στην Ουκρανία, ούτε να αλλάξει την κυβέρνηση στη χώρα. Θέλει να εξαντλήσει την Ουκρανία, να την αποδυναμώσει σε τέτοιο βαθμό μέχρι να δεχτεί όλους τους όρους της Μόσχας. Είναι μια στρατηγική φθοράς μέχρι να γονατίσουν οι Ουκρανοί και να δεχτούν τους όρους του. Αυτό έκανε και στη Συρία. Και αν επιβεβαιωθεί αυτή η στρατηγική του Πούτιν τότε τα πράγματα θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό.

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ και ο ρόλος της Κίνας

Στο μεταξύ,ήδη αυξήθηκαν οι παροχές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από την Αμερική προς την Ευρώπη, προσπαθώντας οι Βρυξέλλες να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο με κάθε τρόπο. Δεν ξέρω, όμως, αν συνεχίσει αυτή η ροή μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και του χρόνου. Πρώτα απ’ όλα το μεγαλύτερο ποσοστό αμερικάνικου υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι κλεισμένο λόγω μακροχρόνιων συμβολαίων.Επίσης πάει εκεί που πάνε τα λεφτά. Δηλ. όποιος πληρώσει πιο ψηλά το παίρνει.

ΗΚίνα αυτή τη στιγμή δεν εισάγει μεγάλες ποσότητες LNG- μάλλον ξεπουλά- γιατί έχουν τα δικά τους προβλήματα με τον covid. Έτσι αν η Ασία επανέλθει και πληρώσει μεγαλύτερες τιμές θα πάει εκεί το αέριο. Ο ανταγωνισμός Ευρώπης και Ασίας θα κρατήσει δυστυχώς τις τιμές του φυσικού αερίου ψηλά για πολύ καιρό. Αυτή την στιγμή παγκόσμια δεν υπάρχει παροχή νέου φυσικού αερίου είτε LNG, είτε με αγωγό για να αναπληρώσει αυτό το κενό που δημιουργείται από τη Ρωσία και αυτό είναι προβληματικό.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook