Οι πληρωμές θα γίνονται είτε σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμα των χωρών

ΗΡωσίαθα εξάγειτρόφιμα και σιτηρά μόνο σε φιλικές χώρεςμε πληρωμές σερούβλιαή στοεθνικό συνάλλαγμάτους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τονΝτμίτρι Μεντβέντεφαναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΔούμαςΒιάτσεσλαβ Βολόντινπροειδοποίησε την ΕΕ ότι, αν θέλει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, ενώ πρόσθεσε ότι το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τιςεξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια

Αφού η Δύση επέβαλεαυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία,ο Ρώσος πρόεδροςΒλαντίμιρ Πούτινζήτησε το φυσικό αέριο που εξάγεται στην ΕΕ να πληρώνεται σε ρούβλια. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν την Τρίτη το αίτημα αυτό, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε στον Ρώσο ομόλογό του ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Αν θέλετε αέριο, βρείτε ρούβλια,ανέφερε σε ανάρτησή του ο Βολόντιν. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για τις πληρωμές του φυσικού αερίου με ρούβλια και έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να αντιδράσει και να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στις χώρες της Δύσης.

Ειδικότερα, το προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Πούτιν ορίζει ότι οι αγοραστές θα πληρώνουν στο νόμισμα του συμβολαίου και θα εξουσιοδοτούν την τράπεζα να μετατρέψει το συνάλλαγμα σε ρούβλια τα οποία θα τοποθετούνται σε έναν δεύτερο λογαριασμό από τον οποίο θα εξοφλείται η αγορά του φυσικού αερίου.Πρακτικά η Ευρώπη συνεχίζει να πληρώνει σε ευρώ και η ρωσική τράπεζα θα τα κάνει ρούβλια.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook