Σε άρση της πρότασης για τηνεπιβολή εμπάργκο στη μεταφορά τουρωσικούπετρελαίουσε τρίτες χώρες από πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντων προχωρά ηΚομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείουBloomberg.

Σύμφωνα ωστόσο με το πρακτορείο, η πρόταση για τηναπαγόρευση ασφάλισης πλοίωνπου μετακινούν ρωσικό πετρέλαιο παραμένει.

Μάλιστα θα αφορά κυρίως την μεγάληπλειονότητα των tankersπου μεταφέρουν ρωσικό αργό. Οι εφοπλιστές ασφαλίζουν τα πλοία τους συλλογικά έναντι κινδύνων,όπως η μόλυνση της θάλασσαςκαι καλύπτονται ομαδικά μέσω 80 αντασφαλιστικών εταιρειών, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναιευρωπαϊκές.

Παραμένει ο προβληματισμός στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, οι χώρες της ΕΕεξακολουθούν να διαπραγματεύονταιγια το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τους διπλωμάτες να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας και άλλων χωρών της Κεντρικής Ευρώπηςγια το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν το Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι ηΟυγγαρίαείχε εκφράσει τη διαφωνία της στηναρχική πρόταση για απαγόρευση αγοράςρωσικού αργού στο επόμενο εξάμηνο και ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων έως το τέλος του έτους, όπως και η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδινε προθεσμία έως το τέλος του 2023για τις τρεις πρώτες χώρες.

Με νέα πρότασή της, η Κομισιόν πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες,παράταση έως το τέλος του 2024για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία και έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους, πρόταση που επίσηςαπορρίφθηκεαπό την Ουγγαρία.

Με την αρχική πρότασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπήπροέβλεπε την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού αργούκαι πετρελαϊκών προϊόντων σε τρίτες χώρες μετά από έναν μήνα, ενώ στη συνέχεια έδινε, σύμφωνα με πληροφορίες, προθεσμία τριών μηνών.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν έχει νόημα η ομοφωνία στην ΕΕ σε ορισμένους βασικούς τομείς

Την άποψη ότιη ομοφωνία στην ΕΕσε ορισμένους βασικούς τομείς απλώς δεν έχει νόημα, εάν θέλουμε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε πιο γρήγορα εξέφρασε στο μεταξύ σήμερα ηπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο της μεταρρύθμισης και μεταξύ άλλων να αλλάξει τις Συνθήκες εάν χρειαστεί.

Όσον αφορά τηνΟυκρανία, είπε ότι το μέλλον της χώρας είναι το μέλλον της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι τακράτη-μέλη της ΕΕδεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς απαιτείται ομοφωνία.

Το παρασκήνιο των διαφωνιών για τις κυρώσεις

Οι απεσταλμένοι έχουνσυναντηθείπολλές φορές για νασυζητήσουντην έκτηδέσμηκυρώσεωντηςΕΕ κατά τηςΡωσίαςχωρίς να καταφέρουν να υπογράψουν τιςπροτάσεις, οι οποίεςανακοινώθηκανγια πρώτη φορά δημοσίως από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΟύρσουλα φον ντερ Λάιενστις 4 Μαΐου.

Οι συνεχιζόμενεςδυσκολίεςέχουν να κάνουν με κάποιες χώρες που υποστηρίζουν ότιοι το εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιοθα είναι βαθιά επώδυνο μέτρο. Το κλείσιμο της αγοράς τηςΕΕγια ταρωσικάορυκτάκαύσιμαθεωρείταιως μιακρίσιμηστρατηγικήγια να χάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την κυριότερη πηγή εσόδων που συμβάλλει στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέχρι τις 27 Απριλίου, η ΕΕ είχε εισάγει περίπου44 δισεκατομμύρια ευρώορυκτών καυσίμων από τηΡωσίαμέσω πλοίων και αγωγών από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τονΚαθαρό Αέρα.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook