Τέσσερις ημέρες μετά την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών ενάντια στο ναζισμό, το περιοδικό Σελιδοδείκτης για την εκπαίδευση και την κοινωνία παρουσιάζει στα Χανιά, και σε πρώτη πανελλήνια προβολή, το ντοκιμαντέρ The Teachers’ Protest (Η αντίσταση των εκ-παιδευτικών).

Σύνοψη του έργου

1942. Κατειλημμένη Νορβηγία. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γίνουν μέλη της Ναζιστικής Ένωσης Εκπαιδευτικών και να διδάσκουν στους μαθητές τους τις ιδέες των Ναζί. 8.000 εκπαιδευτικοί γράφουν γράμματα διαμαρτυρίας. Απειλούνται με περικοπές μισθών και απολύσεις. Εξακολουθούν να αρνούνται. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τους σπάσουν, η ναζιστική κυβέρνηση συλλαμβάνει 1000 άνδρες εκπαιδευτικούς και τους στέλνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 480 χιλιόμετρα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε χάος και η μάχη τώρα ξεκινά.

Το ντοκιμαντέρ του Jon Seal, που παρουσιάζει μια άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία αντίστασης, συνδυάζει αρχειακό υλικό, μαρτυρίες και το εξαιρετικό animation των σπαρακτικών σκίτσων του Herlov Åmland’s. Η αντίσταση των εκπαιδευτικών είναι μια τρυφερή και ταυτόχρονα εμψυχωτική ταινία, μία ιστορία έμπνευσης και αντίστασης, όπου οι ήρωες πολεμούν χωρίς όπλα, ωστόσο νικούν.

Παραγωγή – Σκηνοθεσία : Jon Seal

Εταιρεία Παραγωγής: Gathering Light Films

Διάρκεια 78’

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων την Παρασκευή 13 Μαϊου 2022

Την ταινία θα προλογίσει ο Αποστόλης Νικολόπουλος, μαθηματικός, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Σελιδοδείκτη.

Είσοδος ελεύθερη

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook