Από αύριο ξεκινάει επίσημα η λειτουργία για το κοινό του εκθεσιακού χώρου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αγυιά. Ο συγκεκριμένος χώρος εγκαινιάστηκε το 2018 ωστόσο εξαιτίας κάποιον καλυμμάτων, την έλευση της πανδημίας και ζημιές που είχαν προκληθεί στον χώρο λόγω φυσικών καταστροφών ο χώρος δεν ήταν επισκέψιμος. Από αύριο το πρωί ο χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό και θα μπορεί να τον επισκεφτεί όποιος το επιθυμεί.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρης Χανίων Νίκος Καλογερής για την λειτουργία του μουσείου ανέφερε ότι «Ο συγκεκριμένος χώρος που στεγάζεται το μουσείο είχε παραχωρηθεί το 2018 από την ΔΕΗ ανανεώσιμες. Η Περιφέρεια στη συνέχεια παραχώρησε το χώρο με προγραμματική σύμβαση στην αναπτυξιακή της εταιρεία και σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο αναλαμβάνει την στελέχωση του χώρου πάνω στα τεχνικά ζητήματα δημιουργήθηκε το μουσείο.

Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος προσβάσιμος για όλους και να τον επισκέπτονται σχολικές εκδρομές, τουρίστες και οικογένειες. Παράλληλα στου στόχους του έργου ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος πρασίνου, μια ώαση για να μπορεί να ξεφεύγει όποιος το επιθυμεί, γεγονός που θα αναβαθμίσει και όλη τη περιοχή.

Ο κ. Καλογέρης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ ο χώρος είχε εγκαινιαστεί επίσημα το 2018 θα ανοίξει αύριο επίσημα για το κοινό ξανά με επίσημη εκδήλωση. Ο κ. Καλογερής ανέφερε πως « ο συγκεκριμένος χώρος είχε παραδοθεί το 2018 αλλά το 2019 έπαθε μεγάλες καταστροφές οπότε δεν βρισκόταν πλέον σε λειτουργία. Ο χώρος αυτός που θα ξανά άνοιξε αύριο έχει πλέον εμπλουτιστεί και έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες και έργα ώστε να προληφθούν ξανά ζημιές από καταστροφές».

Στην συνέχεια ο κ. Αντώνης Παπαδεράκης, θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, ανέφερε σχετικά με τη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο ότι « έχει το χαρακτήρα της έναρξης λειτουργίας επισκεψιμότητας του χώρου».

Παράλληλα ο κ. Παπαδεράκης σχετικά με τον λόγο καθυστέρησης της λειτουργίας του μουσείου ανέφερε ότι «Η ΔΕΗ ανανεώσιμες είχε πραγματοποιήσει μια ανακαίνιση στο χώρο όταν τον παραχώρησε στην Περιφέρεια και μάλιστα είχε εγκαταστήσει κάποια υποδείγματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη συνέχεια η Περιφερειακή ενότητα είχε προγραμματίσει μέσω προγραμματικής σύμβασης με την αναπτυξιακή Κρήτης να διαχειριστεί η αναπτυξιακή το χώρο. Ωστόσο με την υπογραφεί της προγραμματικής σύμβασης υπήρξε μια εμπλοκή με την αποκεντρωμένη διοίκηση και έτσι δεν μπορούσε να προχωρήσει η λειτουργία του χώρου ως επισκέψιμου χώρου καθώς υπήρχαν προβλήματα διαχείρισης. Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί επιλύθηκε με την συμμετοχή του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Έτσι ολοκληρώθηκαν τα ζητήματα που είχαν ανακύψει λόγο διαχειριστικών ζητημάτων κατά την αρχή του έτους 2020.

Ωστόσο στο μεταξύ είχαν προκύψει ζημιές στο χώρο λόγων φυσικών καταστροφών. Μόλις ολοκληρώθηκε η προγραμματική σύμβαση ξεκίνησαν μέσω της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας οι διαδικασίες αποκατάστασης και επέκτασης του μουσείου. Εκπονήθηκε ειδική μουσειακή μελέτη και συμπληρώθηκε η έκθεση των ανανεώσιμων πηγών με φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό. Δημιουργήθηκε ένας χώρος για διαδραστικές δραστηριότητες που απευθύνεται ειδικά σε μαθητές . Επίσης έγιναν και τεχνικές εργασίες στο χώρο τόσο αποκατάστασης όσο και καλύτερης θωράκισης του χώρου από φυσικές καταστροφές» Τέλος ο κ. Παπαδεράκης ανέφερε ότι «Η διαχείριση και η λειτουργεία του χώρου είναι στην ευθύνη της Περιφερειακής Αναπτυξιακής εταιρίας».

Στη συνέχεια η κ. Μαρία Πετραντωνάκη αναφέρθηκε σε χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του μουσείου « Η ιστοσελίδα του μουσείο θα είναι από αύριο διαθέσιμη και θα μπορεί όποιος το επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τον χώρο. Το μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 με 14:00 και την Κυριακή 9 με 15:00. Ωστόσο το μουσείο θα παραμένει κλειστό το Σάββατο. Το συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας θα ισχύει μέχρι και το κλείσιμο των σχολείων για καλοκαιρινές διακοπές. Η είσοδος στον χώρο του μουσείου για το επόμενο διάστημα θα είναι δωρεάν για όλους».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Σπύρος Σοφιανός σχετικά με την λειτουργία του μουσείου ανέφερε ότι « εμάς η δικής μας συμβολή είχε να κάνει καθαρά με το επιστημονικό κομμάτι. Ζητήσαμε την συμβολή του κυρίου Βαζάκα του κυρίου Τσούτσου για τον γενικό εξωραϊσμό του χώρου και των δράσεων»

Στον ίδιο ρυθμό ο αρχιτέκτονας και συντονιστής της επιτροπής που είχε αναλάβει το έργο του μουσείου κ. Βαζάκας ανέφερε ότι « στόχος μας ήταν να προχωρήσουμε σε ένα σχέδιο που θα καλύπτει τόσο μακροπρόθεσμους στόχους όσο και μεσοπρόθεσμους. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν διάφορες δράσεις που θα είναι διαθέσιμες από αύριο στο κοινό. Στα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιηθούν και άλλες παρεμβάσεις στο χώρο».

Τέλος η κ. Μυρτώ Κοντομυτάκη η οποία είναι η μουσειολόγος που συμμετείχε στην μουσειακή επέκταση του χώρου ανέφερε ότι « την έκθεση συμπλήρωσε σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία του δεύτερου κτηρίου. Οι επισκέπτες ξεκινώντας την ξενάγηση τους στον χώρο θα δουν μια έκθεση από το φωτογραφικό αρχείο της ΔΕΗ που αφορά στα ορυχεία και στο περιβάλλον των ορυχείων το οποίο αντιπαραβάλλεται πολύ έξυπνα με το φυσικό περιβάλλον γύρω από τους μύλους στην Αγυιά με υλικό του μουσείου φυσικής ιστορίας. Όπως γίνεται αντιληπτό τα παιδιά θα λαμβάνουν ποικίλα ερεθίσματα κατά την επίσκεψη τους στο μουσείο. Παράλληλα στο κύριο κτήριο έχουν προστεθεί ενότητες με μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη». Η κ. Κοντομυτάκη τόνισε ότι «ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο μοναδικός χώρος στην Κρήτη ο οποίος έχει χαρακτηριστεί βιομηχανικής αρχαιολογίας».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook