«Καμία δομή παιδικής προστασίας δεν κλείνει, καμία όμως δεν θα μείνει χωρίς κανόνες», δήλωσε χθες Τρίτη η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου μετά τη συνάντηση που είχε με φορείς παιδικής προστασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η σημασία θέσπισης κοινού ρυθμιστικού πλαισίου για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας Ιδιωτικού Δικαίου (ΜοΠΠ), που ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με την κυρία Μιχαηλίδου, η υπουργική απόφαση επιδιώκει δύο κύριους σκοπούς: πρώτον, τη ρύθμιση της λειτουργίας, της στελέχωσης, των κτιριακών προδιαγραφών, του ελέγχου και των εν συνόλω παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή· και δεύτερον, η λειτουργία των δομών να είναι προσανατολισμένη στον σκοπό της εύρεσης κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί.

Ακόμη, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το τελικό περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης που ορίζει τις προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας των ΜοΠΠ από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διαμορφώθηκε μετά τη δημόσια διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν οι φορείς παιδικής προστασίας.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν αξιολογήθηκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά, η σωστή στελέχωσή τους με κατάλληλο προσωπικό (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φροντιστές, κ.ά.) και η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών.

Η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε ότι για όλες τις δομές προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους, ώστε να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις λειτουργίας που ορίζονται και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στηρίξει κάθε προσπάθειά τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Δικτύου Πιστοποιημένων Φορέων Παρόχων Υπηρεσιών στα Άτομα με Αναπηρία Γιώργος Παπαδάκης τάχθηκε υπέρ της θέσπισης προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το μεταβατικό στάδιο προσαρμογής.

Η Ειδική Παιδικής Προστασίας στο γραφείο της Unicef στην Ελλάδα Μαριέλλα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι για την Unicef, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι σημαντικό βήμα και δικλείδα ασφάλειας για την προστασία των παιδιών τα οποία παραμένουν στην ιδρυματική φροντίδα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής προστασίας. «Ο στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαριέλλα Μιχαηλίδου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Μοσχολιός χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη θέσπιση ενιαίου πλαισίου προδιαγραφών για τις ΜοΠΠ που λειτουργούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, «προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και να εξασφαλίζεται αξιοπρεπής διαβίωση όχι μόνο στα παιδιά με αναπηρία, αλλά και σε όλα τα παιδιά που διαβιούν σε αυτά τα ιδρύματα». Ο κ. Μοσχολιός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμπεριληπτική αντιμετώπιση, εξηγώντας ότι τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου πρέπει να διέπονται από τους ίδιους κανόνες.

Η συνάντηση του «Χαμόγελου του παιδιού» με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Μαϊου 2022 ανάμεσα στον Κώστα Γιαννόπουλου Προέδρου του Δ.Σ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη και την Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι σοβαροί και βάσιμοι προβληματισμοί και οι ενστάσεις του Οργανισμού αναφορικά με την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 40494/3.5.2022 καθώς και του Νόμου 4921 (Άρθρο 67) και των σοβαρών επιπτώσεων που έχουν στον Οργανισμό και το έργο που επιτελεί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού σχετικά με την συνάντηση αναφέρει τα εξής:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και 27 χρόνια από την ίδρυσή του, είναι πάντα σύμφωνο με κάθε προσπάθεια ελέγχου και τελικά περιχαράκωσης των φορέων, για αυτό και πάγιο αίτημα του Οργανισμού είναι η δημιουργία και τήρηση αυστηρού πλαισίου πιστοποίησής τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εναρμονίζεται με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και διεθνείς φορείς, στους οποίους ισότιμα συμμετέχει. Σημειώνουμε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, ελέγχεται και πιστοποιείται από εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και σταθερά δημοσιοποιηθεί τα οικονομικά και στατιστικά στοιχεία των δράσεών του.

Με αυτό το σκεπτικό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει χαιρετίσει και εγγράφως την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της οποίας τίθενται προϋποθέσεις αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, σε αυτό το πνεύμα και με δεδομένη τη στενή συνεργασία του με σχεδόν το σύνολο των Υπουργείων αλλά και ειδικότερα με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, ως εν προκειμένω καθ ύλη αρμόδια, ο Οργανισμός έχει από τις 11 Μαρτίου 2022 αποστείλει εγγράφως τις Αναλυτικές παρατηρήσεις / προτάσεις του στο Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης. (μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή εδώ https://drive.google.com/file/d/10r1oEFIKyb4npB8WLzHcr90MBcnLEXYC/view?usp=sharing )

Φυσικά, αυτή δεν είναι πρώτη φορά, καθώς «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά καταθέτει στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, τις προτάσεις του για κρίσιμα θέματα της παιδικής προστασίας (υιοθεσίες/αναδοχές, κακοποίηση, εξαφανίσεις, bullying κ.λπ.)

Αναφορικά με τον Νόμο 4921 (Άρθρο 67), οι ενστάσεις και παρατηρήσεις τόσο του Οργανισμού όσο και έγκριτων Νομικών έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο Οργανισμός από τους ίδιους. (μπορείτε να παρακολουθήσετε τη Συνέντευξη Τύπου εδώ https://youtu.be/UdHnbo5tbX8 )

Παραμένουμε εν αναμονή της Παρασκευής, όπου όπως δηλώθηκε στον Πρόεδρο του Οργανισμού μας, θα υπάρξει εξέλιξη αναφορικά με τα θέματα που έχουν τεθεί τόσο σχετικά με την Υπουργική Απόφαση 40494/3.5.2022 όσο και με τον Νόμο 4921 (Άρθρο 67).

Με δεδομένη την εμπιστοσύνη μας στους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα θέλαμε για μία ακόμα φορά να απευθύνουμε έκκληση στον ίδιο, να έχουμε μία κατ ιδίαν συνάντηση μαζί του για να εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας και λυθεί ο γόρδιος αυτός δεσμός, που πλήττει τα παιδιά που στηρίζουμε, τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια μας και θέτει σε κίνδυνο το έργο μας που συμπληρώνει 27 χρόνια. Ευελπιστούμε ότι και με τη δική του παρέμβαση θα βρεθεί μία βιώσιμη αλλά και μόνιμη λύση και θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία του Οργανισμού μας με τα Υπουργεία αλλά και τους θεσμικούς φορείς, που σταθερά υπηρετούμε.

Θα θέλαμε επίσης, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς, όλους εσάς που είστε δίπλα μας σε αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή και δεσμευόμαστε όπως πάντα κάνουμε, να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook