Συνεχίζεται η θανατηφόρος επέλαση της γρίπης Α (Η1Ν1) στην χώρα μας. Άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο λόγω επιπλοκών από τη γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών πλέον σε 74. Στην πλειονότητά τους οι νεκροί είχαν βεβαρυμένο ιστορικό καθώς αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα υγείας, ωστόσο τουλάχιστον ένα άτομο ήταν  απολύτως υγιές και χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας.

Παράλληλα, μέσα σε ένα 24ωρο 19 άτομα με γρίπη εισήχθησαν εσπευσμένως  λόγω βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)  –σημειωτέον ότι η καταγραφή αφορά τα περιστατικά που δηλώθηκαν μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης. Από τους 19 εισαχθέντες σε ΜΕΘ, οι 15 καταγράφονται ως άτομα που έπασχαν από υποκείμενο νόσημα, ενώ οι τέσσερις δηλώθηκαν με «καθαρό» ιατρικό ιστορικό.

Ο απολογισμός της σημερινής νοσηλείας σε ΜΕΘ ασθενών με γρίπη είναι 126 περιστατικά, ενώ από την αρχή της εποχικής γρίπης έως σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ συνολικά 251 περιστατικά

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, έστω και σε αυτή τη φάση που κορυφώνεται η γρίπη, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι η ανοσία επιτυγχάνεται μέσα σε διάστημα επτά με δέκα ημερών αλλά και ότι  το κύμα της εποχικής γρίπης θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Μαρτίου, δηλαδή τουλάχιστον άλλες έξι εβδομάδες, οι επιστήμονες θεωρούν πως ακόμη και τώρα ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο θα αποτελέσει σημαντικό «ανάχωμα» στην επέλαση της γρίπης.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook