Περίπου 100 Κούρδοι διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τρίτη σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αφορμή τη 12η επέτειο από τη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ, κύρια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, για να καταδικάσουν τη σύλληψη του Οτζαλάν στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 στην Κένυα, προτού προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν πορεία σε έναν από τους μεγάλους οδικούς άξονες της περιοχής.

Όταν οι Αρχές τούς εμπόδισαν να προχωρήσουν, οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα.

Περίπου 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν και τουλάχιστον ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν.

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει την Τρίτη στο Ντιγιάρμπακιρ, σε υποστήριξη των Κούρδων και σε διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στη γειτονική επαρχία Μπατμάν, η αστυνομία κατέστειλε με τη βία παρόμοια διαδήλωση που έγινε σε υποστήριξη της ηγετικής μορφής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στο Χακάρι, το Βαν και τη Σανλιούρφα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, τα οποία κάνουν λόγο για πολλές συλλήψεις.

in.gr