Μικρά παιδιά φύτεψαν συμβολικά 100 λουλούδια και άναψαν 100 φαναράκια, το απόγευμα της Κυριακής στο μνημείο των Μικρασιατών στην συμβολή των οδών Κισάμου και Μάρκου Μπότσαρη στα Χανιά.

Η εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο, από τον σύλλογο Μικρασιατών Χανίων ο Άγιος Πολύκαρπος, φέτος είχε ιδιαίτερη σημασία και φορτίστηκε ακόμη περισσότερο συγκινησιακά λόγω της συμπλήρωσης 100 ετών από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Εκπρόσωποι αρχών και φορέων, αλλά και κυρίως οι ίδιοι οι Μικρασιάτες και οι απόγονοί τους μαζί με τον απλό κόσμο απότισαν φόρο τιμής και συγκίνησαν, ειδικά τα παιδιά που απέδωσαν και ένα μικρασιατικό παραδοσιακό τραγούδι για τον ξεριζωμό.

«Προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα στα νέα παιδιά, γιατί αυτά θα είναι η συνέχειά μας και αν δεν κληροδοτήσουμε αυτό που πήραμε εμείς από τους προγόνους μας, η ιστορία μας θα ξεχαστεί και δεν θα υπάρχει συνέχεια. Είναι η πιο τραγική σελίδα της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού, αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας, προχωράμε, δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε”, δήλωσε η Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη, πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος”».

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook