Ο Ισπανός συντηρητικός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι ορκίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της χώρας δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα λιτότητας για την σταθεροποίηση της πληγείσας οικονομίας.

Ο 56χρονος πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, του οποίου το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου, ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Χουάν Κάρλος.

Ο Ραχόι έλαβε την ψήφο της Βουλής την Τρίτη και αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.

Το ΡΡ εξασφάλισε εντυπωσιακή νίκη έναντι των κυβερνώντων Σοσιαλιστών καθώς ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο δέχτηκε έντονη κριτική για τους χειρισμούς του στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Ραχόι αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις μεταξύ των οποίων και το ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 20%, την στάσιμη οικονομία και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό που αναμένεται να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ φέτος.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε μειώσεις δαπανών τουλάχιστον 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού φτάνοντάς το στον στόχο του 4,4% για το 2012, όπως συμφωνήθηκε με την ΕΕ. Σχεδιάζει επίσης να τονώσει την οικονομία με φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook