Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας και την ανταλλαγή πληροφοριών των φορολογικών αρχών των δύο χωρών.

Το σχέδιο νόμου εισάγεται αύριο (Πέμπτη) προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2012.

Ωστόσο, εκτός από τους βουλευτές της Αριστεράς την ψήφο του αρνήθηκε και ο Χρ.Μαγκούφης του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρκετοί βουλευτές -και «πράσινοι»- εξέφρασαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις.

Οι περισσότερες εξ\’ αυτών αφορούσαν τη μείωση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, με κάποιους να τονίζουν ότι αυτό εξυπηρετεί τις πολυεθνικές.

Βάσει του ελληνοελβετικού πρωτόκολλου που υπεγράφη, μειώνεται από 10% σε 7% το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μπορεί να επιβάλλει η Ελλάδα επί των τόκων που καταβάλλονται σε Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας.

Κριτική άσκησαν όμως οι βουλευτές της Επιτροπής και για την αργοπορία που σημειώνεται στην υπογραφή συμφωνίας για το θέμα των αδήλωτων καταθέσεων στην Ελβετία.

«Είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία συνεργασίας για τη σύλληψη φορολογητέας ύλης που τώρα διαφεύγει», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Ως προς τα αποτελέσματα όμως αυτών των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι συσχετισμοί μπορούμε να έχουμε και ονόματα και λεφτά».

Εξηγήσεις όμως ζήτησαν οι βουλευτές και για την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Όπως τόνισαν, «έχει καθυστερήσει σημαντικά αν και είχε προαναγγελθεί ότι στα ονόματα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται και ονόματα έκπληξη».

Γκρίνια και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, στην επιτροπή υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν σαφείς αποστάσεις για τη μείωση της φορολογίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Γείτονας αν και χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα πρώτο βήμα για την ανταλλαγή πληροφοριών και στον τομέα των καταθέσεων, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί ο φόρος καταθέσεων μειώνεται από το 10% στο 7%.

Παράλληλα επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υπερβεί τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία προσδιόριζε τη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης αναρωτήθηκε «μήπως τελικά συμφέρει να βγάζουν έξω τα λεφτά τους και νόμιμα ακόμη οι Έλληνες γιατί θα πληρώνουν λιγότερο τόκο» και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών.

«Η σύμβαση είναι θετικό αλλά μικρό και, όπως εκτιμώ, και αναποτελεσματικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφθοράς και της σύλληψης φορολογητέας ύλης», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς εκφράζοντας και επιφυλάξεις για το ύψος που καθορίστηκε η φορολογία στους τόκους καταθέσεων.

Κάλεσε επίσης τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου να ενημερώσει την επιτροπή σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας με την Ελβετία για το θέμα των αδήλωτων καταθέσεων.

Στην καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της λίστας των μεγαλοοφειλετών, αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπυροπάνος Μαργέλης σημειώνοντας ότι «δημιουργείται στον κόσμο η αίσθηση ότι οι αδύναμοι πρέπει να πληρώνουν εδώ και τώρα και οι δυνατοί ποτέ».

Τη σύμβαση δήλωσε ότι καταψηφίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης δηλώνοντας «αντίθετος με τη μείωση της φορολογίας σε σχέση με όσα ισχύουν για τους Έλληνες φορολογούμενους και εξέφρασε φόβους ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να συνεχίσουν τα παιχνίδια τους στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «αρνητική εξέλιξη».

Υπερψηφίζει η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη συμφωνία «ως ένα μικρό βήμα για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου επισημαίνοντας πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί μια σειρά επιφυλάξεις για τέτοιες διμερείς συμφωνίες.

Ο κ. Καράογλου αξιοποίησε όμως τη συζήτηση για να προειδοποιήσει ότι «έχει χαθεί χρόνος για όσους τυχόν έχουν μεγάλους καταθετικούς λογαριασμούς στην Ελβετία που μπορεί να τους έχουν σπάσει σε μικρότερους λογαριασμούς κατατεθειμένους σε κάθε καντόνι ή να έχουν μεταφέρει τα χρήματα τους σε φορολογικούς παραδείσους».

Καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Τη συμφωνία δήλωσε ότι καταψηφίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος γιατί «ευνοεί μονοπώλια και πολυεθνικές» και κατήγγειλε ότι την ώρα που κυβέρνηση ζητάει ΦΠΑ από άνεργους μικραίνει τη φορολογία για τις πολυεθνικές.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης με το σκεπτικό ότι «είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών και των μεγάλων φοροφυγάδων».

Ο κ. Παπαδημούλης επικαλέστηκε την μελέτη του εθνικού ελβετικού ινστιτούτου HELVEA που δείχνει ότι την περίοδο 2009-2011 οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία διπλασιάστηκαν και ότι από τα χρήματα αυτά το 99% είναι μαύρο χρήμα και μόνο το 1% είναι κεφάλαια δηλωμένα.

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν τις διαπραγματεύσεις είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος «που πηγαινοερχόταν στην Ελβετία και έλεγε ότι διαπραγματεύεται».

«Η κυβέρνηση έγινε υπηρετικό προσωπικό στις πολυεθνικές», ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγγέλλοντας ότι σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εξαντλεί φορολογικά τους Έλληνες φέρνει μια συμφωνία στη Βουλή που φορολογεί μόνο με 5% τα μερίσματα των θυγατρικών των πολυεθνικών και τους τόκους των καταθέσεων τους μειώνει από το 10% στο 7%.

Την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, επισήμανε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης και προειδοποίησε ότι και η σύμβαση για τις αδήλωτες καταθέσεις έχει καθυστερήσει δίνοντας χρόνο να μεταφερθούν χρήματα σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.

«Κλείνει η στέγη για παιδιά με νοητική υστέρηση και από την άλλη μεριά το κράτος δεν μπορεί να βάλει χέρι στις φαρμακοβιομηχανίες και τα καρτέλ της διαπλοκής», είπε ο κ. Κουρουμπλής και κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαλύψει τα ονόματα όσων έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook