Απεργία πραγματοποίησαν οι Βέλγοι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα χθες, Πέμπτη, αντιδρώντας στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνουν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, σε σχολεία, νοσοκομεία, κυβερνητικές υπηρεσίες κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία.

Οι σιδηροδρομικές μεταφορές του Βελγίου σταμάτησαν τη λειτουργία τους αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η Eurostar ανακοίνωσε ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί δρομολόγια στο Βέλγιο για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία, ενώ μόνο η γαλλική πόλη Λιλ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο θα εξυπηρετείται.

Και η εταιρεία Thalys, η οποία διαχειρίζεται τις ταχείες αμαξοστοιχίες από το Παρίσι, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια στο Βέλγιο.

Η εταιρία πραγματοποιεί πέντε δρομολόγια από το Παρίσι προς την Κολονία μέσω Βρυξελλών και πέντε από την Κολονία προς την γαλλική πρωτεύουσα με ενδιάμεσο σταθμό την βελγική πρωτεύουσα.

Ακινητοποιημένα παραμένουν λεωφορεία, τραμ και μετρό. Το διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει προβλήματα στις πτήσεις, αλλά κάλεσε τους ταξιδιώτες να ελέγξουν τα δρομολόγια, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Η νέα κυβέρνηση του Βελγίου επιχειρεί να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που αυτή τη στιγμή είναι κατά μέσον όρο τα 59 έτη, αυξάνοντας την ηλικία στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν πρόωρη σύνταξη. Επισήμως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τα 65 έτη.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συγκαταλέγεται στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στον δημόσιο τομέα της χώρας κάτω του 3% του ΑΕΠ -που είναι το όριο της ΕΕ- για τον επόμενο χρόνο και στην εξασφάλιση ότι δεν θα κινδυνεύουν οι καταθέσεις των επενδυτών στο Βέλγιο.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν περισσότερες ώρες για μικρότερες συντάξεις.