Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο του Σωματείου Υπαλλήλων Κράτησης Χανίων προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αποκαλύπτει τι συνέβαινε λίγο καιρό πριν, πίσω από τις πόρτες του σωφρονιστικού καταστήματος ΚΡΗΤΗ 1 στην Αγιά Χανίων.

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει πανελλαδικά άλλο κατάστημα που να λειτουργεί υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες» αναφέρει το σωματείο στο έγγραφό του που φέρει ημερομηνία 1/4/2022 και απαριθμεί πλήθος παραβιάσεων του κανονισμού ασφαλείας, του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας ακόμα και του σωφρονιστικού κώδικα με ευθύνη του διοικητή της φυλακής, όπως προκύπτει από αυτά που καταγγέλλονται.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο έγγραφο το εξής ανήκουστο! Ο διευθυντής της φυλακής έδινε εντολή στους κρατούμενους να βγαίνουν για εργασίες καθαριότητας έξω από την κεντρική είσοδο της φυλακής, ανεπιτήρητοι, χωρίς συνοδεία υπαλλήλου φύλαξης! Στη συνέχεια όμως ο διευθυντής απαιτούσε από υπαλλήλους φύλαξης να υπογράψουν ψευδώς στο βιβλίο συνοδειών ότι επέβλεπαν τον κρατούμενο. Άλλες φορές ο κρατούμενος έβγαινε έξω από τη φυλακή παρουσία του διευθυντή ο οποίος ωστόσο δε δεχόταν να υπογράψει ότι ο κρατούμενος βρισκόταν υπό τη δική του επιτήρηση, αναγκάζοντας πάλι άλλους υπαλλήλους φύλαξης να υπογράψουν. Επιπλέον, έχει υπάρξει περίπτωση ασυνόδευτου κρατουμένου που συναντά επισκέπτες στην είσοδο της φυλακής!

Σε άλλο σημείο του εγγράφου το σωματείο αναφέρει ότι στον χώρο του αναρρωτηρίου κρατούνταν 35-45 άνθρωποι επί μονίμου βάσεως χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος. Χώρος που αρχικά είχε δημιουργηθεί για κρούσματα covid, δε λειτούργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο αλλά μετατράπηκε παράνομα σε χώρο κράτησης όπου βρίσκονταν κρατούμενοι, χωρίς να έχουν πρόσβαση στο προαύλιο ή σε άλλο ανοιχτό χώρο και σε σωματική άσκηση για την τήρηση της ψυχικής τους υγείας, καταπατώντας το δικαίωμά τους στην ισότιμη μεταχείριση με τους συγκρατουμένους τους. Την ίδια στιγμή υπήρχαν εντός του χώρου κράτησης 25 κενά κρεβάτια επειδή γίνεται η χάρη σε κάποιους κρατούμενους που θέλουν να μένουν μόνοι τους!

Το έγγραφο αναφέρεται επίσης στην κατάχρηση τηλεφώνου που κακώς έχει τοποθετηθεί σε γραφείο στον χώρο των νεοεισερχομένων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλές φορές προβλήματα και εντάσεις με τους κρατούμενους που ζητούν να βγουν από τις πτέρυγές τους για να κάνουν τηλέφωνα, όταν ο νόμος ορίζει ότι η επικοινωνία των κρατουμένων θα γίνεται με καρτοτηλέφωνα που είναι τοποθετημένα στο εσωτερικό των πτερύγων.

Χάρις στην παρέμβαση του Σωματείου και της ενημέρωσης που έκανε προς το υπουργείο, πολλές από τις παραβιάσεις που καταγράφονται στο έγγραφο αντιμετωπίστηκαν. Χρειάστηκε δηλαδή να υπάρξει παρέμβαση για να μη συμβαίνουν από τη διοίκηση εξόφθαλμες παραβιάσεις.

Δείτε αναλυτικά τα όσα απαράδεκτα συνέβαιν από τη διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος στο έγγραφο του σωματείου που ακολουθεί:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook