Την έναρξη της «δεύτερης φάσης» του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης Μόντι μέσα σε 90 ημέρες έχει ως σαφή στόχο η ιταλική κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν τα Χριστούγεννα: Η Ρώμη θέλει να περάσει συγκεκριμένες μεταρρυθίσεις, ώστε να αποφύγει την ανάγκη για ένα νέο πακέτο λιτότητας.

Η πεποίθηση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ενισχύθηκε και από την νέα άνοδο των spread την Παρασκευή, που ξεπέρασε ξανά τις 500 μονάδες. Ενδεικτική μάλιστα της κατάστασης είναι η απόφαση του Μόντι να συγκαλέσει νέο υπουργικό συμβούλιο για την ερχόμενη Τετάρτη, 28 του μηνός, κατά το οποίο είναι πολύ πιθανό να επανεξετασθούν τα πρώτα μέτρα για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συναντήθηκε και με τον προκάτοχό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον οποίο εξέθεσε τα κύρια σημεία της μελλοντικής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Ο Μόντι, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, φέρεται να έχει ζητήσει από τον «Καβαλιέρε» να σταματήσει να αντιτίθεται στα μέτρα που αφορούν την απελευθέρωση των φαρμακείων (να μπορούν πωλούνται κάποιες, βασικές κατηγορίες φαρμάκων και σε άλλα καταστήματα) και των ταξί (αύξηση του συνολικού αριθμού τους σε κάθε πόλη), τομείς από τους οποίους επιθυμεί να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις της η κυβέρνηση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, τόνισε, ότι «πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις με μεγάλη προσοχή στην συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, επικεντρώνοντάς τες σε ζωτικούς τομείς, όπως αυτόν της παιδείας».

Παράλληλα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Βίσκο, τα πρώτα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να αφορούν την λειτουργία και τους ρυθμούς της αστικής δικαιοσύνης, την υπερβολική βραδύτητα της γραφειοκρατίας, την αύξηση του ανταγωνισμού και «την απελευθέρωση υπερβολικά κλειστών επαγγελμάτων».


in.gr