Η δράση «Ζωντανή Βιβλιοθήκη»(Human Library),η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Χανίων και τη Σύμπραξη Χανίων, στο πλαίσιο του Refugee Week Greece, με σκοπό την επικοινωνία και το διάλογο, την ανθρώπινη επαφή, τη διερεύνηση και την καταπολέμηση των διακρίσεων, προλόγισε η Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη.

Συγκεκριμένα, πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στο πρόγραμμα ESTIA των Χανίων, το οποίο υλοποιείται από το 2017 από τη Σύμπραξη Χανίων, έγιναν «Ζωντανά Βιβλία» και «ξεδίπλωσαν» τις ζωές τους, αφηγήθηκαν τις προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες τους, μίλησαν για το παρόν τους και τα σχέδια για το μέλλον με τους «αναγνώστες» τους.

Ο Δήμαρχος Χανίων είχε την ευκαιρία να ακούσει την ιστορία του Αχμέντ από την πόλη Al-Hamidiyah της Συρίας, που ιδρύθηκε από Μουσουλμάνους πρόσφυγες της Κρήτης, και επέστρεψε με την οικογένειά του στη γη των παππούδων του.

Η Selva από το Ιράν επιθυμεί να ριζώσει στα Χανιά και να πάρει πίσω τα όνειρά της, ο Eskandar από το Ιράν, από ωφελούμενος του προγράμματος ESTIA το 2018, έγινε διερμηνέας φαρσί-νταρί και ιδιοκτήτης κρεπερί και πολλές άλλες ιστορίες καθημερινού θάρρους και δύναμης, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης.

Το Refugee Week, που κάθε χρόνο έχει και μία διαφορετική θεματική, είναι ένα δυναμικό παγκόσμιο κίνημα και παράλληλα ένα φεστιβάλ πολιτισμού που προωθεί τη συνεισφορά, τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που ζητούν καταφύγιο. Στην Ελλάδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά το διάστημα 20-26/6/2022.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook