Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Η 26η Ιουνίου έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Η ημερομηνία αυτή είναι για τους Συλλόγους Οικογένειας ΚΕΘΕΑ μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τους νικηφόρους αγώνες που δίνουν γονείς, παιδιά, αδέρφια, σύντροφοι, και πάνω απ΄όλους οι ίδιοι οι πρώην χρήστες, στο δύσκολο ταξίδι της απεξάρτησης.

Είναι επίσης η ευκαιρία να στείλουμε μηνύματα στην κοινωνία σχετικά με το πρόβλημα των εξαρτήσεων, αλλά και για τον τρόπο που μπορεί κανείς να βοηθήσει τον εαυτό του και τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Με αυτή την ανοιχτή μας επιστολή, καθώς και με πολλές αντιναρκωτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, επιθυμούμε να κρατήσουμε την κοινωνία σε εγρήγορση απέναντι στο φαινόμενο των εξαρτήσεων που απειλεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και κυρίως τους νέους.

Η συσσωρευμένη δική μας εμπειρία από τον αγώνα για απεξάρτηση των παιδιών μας, των αδελφών μας και άλλων αγαπημένων προσώπων στις μονάδες «στεγνών προγραμμάτων» του ΚΕΘΕΑ, καθώς και οι χιλιάδες πρώην χρήστες που κέρδισαν πίσω τις ζωές τους τις σχεδόν 4 δεκαετίες λειτουργίας του, μας έχουν πείσει ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι συνεχής και ανυποχώρητος. Παρ’ ότι τα οικεία πρόσωπα των περισσοτέρων μελών μας έχουν απεξαρτηθεί και απολαμβάνουν μια κανονική και καθαρή ζωή, συνεχίζουμε μέσα από τους Συλλόγους Οικογένειας να αγωνιζόμαστε και να ενημερώνουμε τις τοπικές κοινωνίες για το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, ως ελάχιστη ανταπόδοση για την ευεργεσία που λάβαμε από αυτό. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι δραστηριότητές μας έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των επιθέσεων που δέχτηκε το ΚΕΘΕΑ και η θεραπευτική φιλοσοφία του από την Κυβέρνηση. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

1) Το 2019 εντελώς απροειδοποίητα και κυριολεκτικά σε μια νύχτα, καθαιρέθηκε πραξικοπηματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ από ένα διορισμένο. Για την απαράδεκτη αυτή κυβερνητική απόφαση υπήρξε άμεση αντίδραση από όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα και τους συλλόγους οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, με κεντρικές διαμαρτυρίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στηρίξαμε όλοι οι σύλλογοι την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, του οποίου το Δ’ Τμήμα έκρινε αυτήν την απόφαση αντισυνταγματική. Αναμένουμε η τελική απόφαση του ΣτΕ να είναι επίσης θετική και να δικαιώσει τον αγώνα των μελών των προγραμμάτων, των οικογενειών και των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.
2) Με κυβερνητικές αποφάσεις μειώνεται διαρκώς η χρηματοδότηση των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ με κύρια συνέπεια την ουσιαστική υποστελέχωσή τους αφού δεν αντικαθίστανται οι εξερχόμενοι εργαζόμενοι στις μονάδες από καινούριους, ως το κράτος όφειλε.
3) Έχουμε αντιληφθεί με διάφορους τρόπους, είτε επίσημους είτε μέσω διαρροών, ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια από την Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αλλοίωσης της αποκλειστικά «στεγνής» θεραπευτικής μεθόδου που εφαρμόζει το ΚΕΘΕΑ, η οποία δεν χρησιμοποιεί κανένα υποκατάστατο αλλά θεραπεύει τους εξαρτημένους νέους αποκλειστικά με δουλειά πάνω στην προσωπικότητά τους.Το θεραπευτικό αυτό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, που στηρίζεται στην παγκόσμια Φιλοσοφία των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, είναι εξαιρετικά επιτυχημένο, με μια πορεία σχεδόν 60 ετών παγκόσμια και 40 ετών στην Ελλάδα, αγγίζει ποσοστά επιτυχίας μέχρι και 75 έως 80%, και αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμη και για άλλες χώρες. Ενδεικτικός της επιτυχίας του είναι ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ ως συμβούλου του ΟΗΕ στα θέματα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
4) Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί το ΚΕΘΕΑ με τον κρατικό ΟΚΑΝΑ, που είναι ο κύριος χορηγός υποκαταστάτων. Την εφαρμοζόμενη πολιτική της προτίμησης χορήγησης υποκαταστάτων στους χρήστες, και της λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Xρήσης και ξενώνων φιλοξενίας άστεγων εξαρτημένων, την συναντούμε διαρκώς τα τελευταία χρόνια, στις επαφές μας με υπεύθυνους κρατικών και πολιτικών φορέων. Οι τρόποι αυτοί, αν και μπορεί να λειτουργήσουν για μια μικρή μερίδα τοξικοεξαρτημένων αν εφαρμοστούν ως μια μικρή γέφυρα προς την απεξάρτηση, στην πράξη είναι αναποτελεσματικοί ως προς την ουσία της απεξάρτησης αφού το μόνο που καταφέρνουν είναι να μετατρέπουν τους χρήστες παράνομων ναρκωτικών σε χρήστες «νόμιμων» όπως η βουπρενορφίνη και η μεθαδόνη. Όχι μόνο αντί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κρύβεται «κάτω από το χαλί» (να βρίσκονται οι χρήστες μακριά από το βλέμμα του τουρισμού και των αμύητων), αλλά δημιουργείται μια παράλληλη μαύρη αγορά υποκατάστατων, και νέες πιάτσες γύρω από αυτούς τους χώρους. Ουσιαστικά αυτή η πολιτική τελικά καλλιεργεί τη χρήση ουσιών!
Λόγω των παραπάνω ανησυχητικών εξελίξεων οι Σύλλογοι Οικογένειας ΚΕΘΕΑ αισθανόμαστε την υποχρέωση να δηλώσουμε την ηχηρή και κρυστάλλινη αντίθεσή μας απέναντι στην επιχείρηση αλλοίωσης της αποκλειστικά «στεγνής» θεραπευτικής μεθόδου που εφαρμόζει το ΚΕΘΕΑ. Η στοχευμένη αυτή προσπάθεια γίνεται σήμερα ξεκάθαρη, μετά και τα εγκαίνια του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης στην Αθήνα, τα μνημόνια συνεργασίας του ΟΚΑΝΑ με τον Δήμο Αθηναίων αλλά και με το ίδιο το ΚΕΘΕΑ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εν όψει της 26ης Ιουνίου, καλούμε τον Ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό μας επειδή ο αγώνας μας είναι και δικός του αγώνας. Ασυμβίβαστος αγώνας για την απαλλαγή του από κάθε ναρκωτικό, παράνομο ή νόμιμο, και για την νίκη της ζωής απέναντι στον άθλιο θάνατο από ναρκωτικά. Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε προς τους νέους, το φως και την ελπίδα κάθε κοινωνίας, να παραμείνει μακριά από το σκοτάδι των ναρκωτικών. Οι νέοι έχουν την δύναμη της νιότης και σε τελική ανάλυση την δύναμη του αγώνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook