Απίστευτα είναι τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και μεγιστοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δημιουργούν ανασφάλεια στον κόσμο αλλά το κυριότερο, οδηγούν σε απόγνωση τους ίδιους τους επιστήμονες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Οι περισσότεροι μάλιστα απειλούν ότι θα παραιτηθούν, διότι οι συνθήκες είναι αφόρητες!

Επανειλημμένως, έχουν σταλεί αιτήματα σε διοίκηση, 7η ΥΠΕ και φυσικά υπουργείο χωρίς να υπάρξουν λύσεις που άπτονται με διορισμούς αλλά και αυξήσεις μισθών που θα δώσουν κίνητρα στους γιατρούς, να διοριστούν στο νοσοκομείο (εφόσον προκηρυχθούν θέσεις).

Οι γιατροί μιλούν ότι οι θέσεις για να καλυφθούν τα κενά θα έπρεπε να προκηρυχθούν έναν χρόνο πριν και να γίνουν και αυξήσεις στους γιατρούς ώστε αυτοί να παραμένουν στις θέσεις του.

Όλα αυτά οδηγούν σε “κατάρρευση” το νοσοκομείο και για αυτά έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χανίων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής. Αφορμή σε αυτό στάθηκε η συγχώνευση των δύο χειρουργικών κλινικών για να διευκολυνθεί (υποτίθεται) η κατάσταση, εξαιτίας των τρομερών ελλείψεων.

Το θέμα είναι ότι οι προκηρύξεις που βγαίνουν συχνά αποβαίνουν άγονες καθώς οι οικονομικές απολαβές είναι πολύ χαμηλές και οι συνθήκες εργασίας πολύ σκληρές. “Ποιος νέος γιατρός θα έρθει να δουλέψει στο νοσοκομείο Χανίων κάτω από αυτές τις συνθήκες;”, λένε οι γιατροί.

Τραγικές καταστάσεις…

“Εδώ και ένα χρόνο γνώριζε η 7η ΥΠΕ ότι θα αποχωρήσουν δύο χειρουργεία από τη β’ χειρουργική. Οι οργανικές θέσεις είναι 6. Δουλεύαμε 5 άτομα, έφυγαν οι 2 και μείναμε τρεις με έναν ειδικευόμενο! Πρόγραμμα εφημεριών δε βγαίνει. Τον Φλεβάρη δεν έγινε προκήρυξη μόνιμων θέσεων. Επικαλούνται διοίκηση και 7η ΥΠΕ ότι είναι αποφάσεις του Υπουργείου. Δεν έπρεπε τόσο καιρό να προκηρυχθούν θέσεις; Οδηγούμαστε σε κατάρρευση”, λέει ο κ. Γιώργος Πετράκης, επιμελητής Β’ στη Β’ Χειρουργική.

Όπως εξηγείται από τους γιατρούς και μετά τη “συγχώνευση” της α’ και β’ χειρουργικής, καλούνται 4 μόλις άτομα-γιατροί να κάνουν 60 εφημερίες!

“Στη β’ Παθολογική κλινική οι οργανικές θέσεις είναι 7, έχουμε μείνει 3 και κινδυνεύουμε να μείνουμε με 2. Αυτό δεν το έχω ξαναζήσει στην καριέρα μου”, τονίζει η Βαρβάρα Τσαγκλή, διευθύντρια στη Β’ Παθολογική του νοσοκομείου Χανίων.

“Υπάρχει κόπωση. Δεν υπάρχει ρεπό. Ξεκινώ Κυριακή και φεύγω Δευτέρα μεσημέρι από το νοσοκομείο”, δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Τσαγκλή.

Εξωφρενικές καταστάσεις στα ΤΕΠ!

Tα ίδια προβλήματα και ελλείψεις γιατρών στην ορθοπεδική κλινική, ογκολογική κλινική, τα ΤΕΠ (Επείγοντα). “Ο παθολόγος έρχεται στα ΤΕΠ να καλύψει όλες τις ειδικότητες! Κανείς παθολόγος δεν έρχεται στο νοσοκομείο Χανίων εξαιτίας αυτού. Εγώ είμαι 56 χρονών και είναι από τα κοριτσάκια του νοσοκομείου, ενώ πλέον δεν έρχονται ειδικευόμενοι”, τονίζει η γιατρός Γεωργία Ποθουλάκη.

Οι παραιτήσεις των γιατρών είναι πλέον δεδομένο φαινόμενο, με τους γιατρούς που παραμένουν στο νοσοκομείο Χανίων να περιμένουν …διορισμούς που δεν ξέρουν πότε θα γίνουν!

“Δύο άτομα έχουν μείνει στην κλινική covid και έχουμε φτάσει στα όρια μας. Έχουμε χάσει την ταυτότητά μας. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πίεση. Είμαστε πνευμονολόγοι αλλά τα περιστατικά είναι πέραν αυτής της ειδικότητας. Εγώ έχω δηλώσει παραίτηση και ευτυχώς βρήκα άλλον τρόπο να ζω για να μην πεινάσω”, τονίζει η πνευμονολόγος Μαρία Μουζουράκη.

“Προσπαθούμε να κλωνοποιήσουμε γιατρούς για να καλύψουμε κενά. Άκουσον άκουσον η 7η ΥΠΕ μας είπε ότι έχουμε πολλούς παθολόγους. Ένας Β’ Επιμελητής έρχεται στα Χανιά για 1200 ευρώ και με τα 600 θα πρέπει να πληρώσει ενοίκιο και με τα υπόλοιπα να ζήσει την οικογένεια του. Αστειευόμαστε…”, τονίζει ο γιατρός Κυριάκος Γραμματικόπουλος.

“Τείνουμε να γίνουμε Κέντρο Υγείας. Σε λίγο θα γίνουμε παράρτημα Ηρακλείου. Οι γιατροί δεν αντέχουν αυτές τις συνθήκες εργασίας! Eίπαμε στην κ. Μπορμπουδάκη και στον κ. Αγαπίου ότι σε λίγο δεν θα μπορείτε να έρχεστε στα Χανιά”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ,κλείνοντας ο πρόεδρος των εργαζομένων του Γενικού νοσοκομείο Χανίων, Βαρδής Γεωργιακάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook