Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην “άγονη” θαλάσσια γραμμή που περιλαμβάνει τα νησιά Μήλος, Ανάφη, Σαντορίνη, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος, Χάλκη και φυσικά από Κρήτη το Ηράκλειο και την Σητεία.

Μετά από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, για το ποιο πλοίο θα εκτελεί τα δρομολόγια της “άγονης γραμμής” τα οποία μέχρι τις προηγούμενες ημέρες και για 20 χρόνια, εκτελούσε το “Πρέβελης” της ΑΝΕΚ LINES, μειοδότησε η εταιρεία Sea Speed Ferries η οποία και τοποθέτησε για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης γραμμής το πλοίο “Olympus” το οποίο και αντικαθιστά το “Πρέβελης”.

Η αλήθεια είναι ότι η είδηση δεν ακούστηκε ιδιαίτερα καλά σε κατοίκους και φορείς των μικρών αυτών νησιών που είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για το “Πρέβελης” το οποίο πολλές φορές είχε αναδειχθεί σε ένα πλοίο το οποίο ξεπερνούσε τις αντιξοότητες (μικρά λιμάνια, κακοκαιρία και άλλες δυσκολίες) ώστε να φέρει εις πέρας το έργο του και κυρίως να συνεισφέρει στις τοπικές κοινωνίες.

Το ζήτημα μεγιστοποιείται πάντως καθώς σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του cnn.gr, “Χωρίς πλοίο της γραμμής βρέθηκε εν μέσω καλοκαιρινής και τουριστικής σεζόν η Κάσος, το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, καθώς το πλοίο «Olympus», το οποίο θα πραγματοποιούσε χθες, Δευτέρα, το παρθενικό του δρομολόγιο στην άγονη γραμμή, μετά την επιθεώρηση που έγινε λίγο πριν αναχωρήσει, κρίθηκε μη αξιόπλοο”.

Φυσικά το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο για την Κάσο αλλά και για όλα τα νησιά τα οποία καλύπτονταν από το δρομολόγιο του “Πρέβελης” και στο εξής, από το νέο πλοίο που προορίζεται για αυτή την γραμμή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, “οι επιβάτες και τα οχήματα είχαν επιβιβαστεί και φορτωθεί στο Olympus, το οποίο όμως δεν πήρε χθες την απαιτούμενη άδεια να αποπλεύσει από τον Πειραιά, μετά από έλεγχο επιθεωρητών για το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας. Μετά την εξέλιξη αυτή πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”.

Ως εκ τούτου δημιουργείται πλέον ζήτημα ζωτικής σημασίας για τα νησιά αυτά που έχουν τρομερές και άμεσες ανάγκες, ειδικά στον “πυρήνα” της τουριστικής περιόδου!

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος διαβεβαιώνει ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα, αλλά οι τοπικοί φορείς προειδοποιούν με άμεσες κινητοποιήσεις αν δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φυσικά δημιουργείται στην Κάσο που είναι το νοτιότερο νησί των Δωδεκαννήσων.

Σε κάθε περίπτωση, το “Πρέβελης” αποχωρεί με τις καλύτερες εντυπώσεις και είναι χαρακτηριστική μάλιστα η ανάρτηση αποχαιρετισμού του δημάρχου Χάλκης Άγγελου Φραγκάκη στο καράβι της ΑΝΕΚ LINES:

“Μετά από περίπου 20 χρόνια…..

Έφτασε η στιγμή του αποχαιρετισμού!

Ένα αντίο στο πλοίο που μας πρόσφερε τόσα πολλά χειμώνα – καλοκαίρι, που αγάπησε το ακριτικό νησί μας και το αγαπήσαμε και εμείς βαθιά.

Το Πρέβελης μας αποχαιρέτησε με ένα σφύριγμα που μας έφερε δάκρυα στα μάτια.

Ένα βροντερό σφύριγμα που έμοιαζε με ένα αποχαιρετιστήριο φιλί ενός καλοκαιρινού έρωτα που έφτασε στο τέλος του, από αυτούς που δεν πρέπει να γυρίσεις και να κοιτάξεις πίσω σου….

Ένα συναίσθημα ιδιαίτερο σαν να αρνείσαι να χαρείς που βλέπεις τον ήλιο να ανατέλλει, γιατί δεν θέλεις να τον δεις να δύει.

Σε μια τόσο μάλλον πεζή από συναισθήματα εποχή, κατάφερες να μας φέρεις ένα σωρό εικόνες στην μνήμη μας.

Ήσουν μια αγκαλιά στήριξης στην ψυχική ανασφάλεια των μοναχικων στιγμών των ηρώων μονιμων κατοίκων του νησιού μας.

Εις το επανειδείν…

Καλή επιστροφή…”

Ευχαριστήρια ανακοίνωση και από τον δήμαρχο Ανάφης Ιάκωβο Ρούσσο:

“Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
με την παρούσα επιστολή και με αφορμή την ολοκλήρωση των δρομολογίων του πλοίου «Πρέβελης» που αφορούσε στην εξυπηρέτηση της άγονης γραμμής με αφετηρία τον λιμένα του Πειραιά, τελικό προορισμό τον λιμένα της Ρόδου και με ενδιάμεσο σταθμό τον λιμένα της Ανάφης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία, τον κο Πρόεδρο, τους κους Πλοιάρχους καθώς και όλο το προσωπικό για την υποδειγματική εξυπηρέτηση του νησιού μας καθόλη την διάρκεια των ετών που εκτελούσε τα δρομολόγια του.
Ειδικότερα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών, με αυτοθυσία, προσεγγίζατε το λιμάνι του νησιού, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σταθήκατε στο πλευρό των μόνιμων κατοίκων με δωρεάν εισιτήρια σε καρκινοπαθείς και παρά την οικονομική κρίση που βιώνουμε κρατήσετε τις τιμές των εισιτηρίων σε λογικά πλαίσια.
Σας υποβάλλουμε τις ειλικρινείς και θερμές μας ευχαριστίες και ευχόμαστε σε όλους σας προσωπική και επαγγελματική ευημερία”.

Να σημειωθεί ότι από την ΑΝΕΚ LINES δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς θα αξιοποιηθεί το “Πρέβελης”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook