Τη σεπτή εικόνα της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, που βρίσκεται στη φερώνυμη μονή του Ηρακλείου, βεβήλωσαν δύο ιερόσυλοι λίγα λεπτά πριν την έλευση του 2012.

 Οι συγκεκριμένοι, αντί να κάνουν ρεβεγιόν με τις οικογένειές τους, έκαναν έφοδο σε ένα χώρο ιερό και αποκόμιζαν… χρυσή λεία. Υπολογίζεται ότι έκλεψαν περί τα 10 κιλά χρυσού, σε τάματα και κοσμήματα, τα οποία για να βάλουν στο χέρι δε δίστασαν να σπάζουν το τζάμι της εικόνας της Αγίας. «Ας τους συγχωρήσει ο Θεός», δήλωσε ο γέροντας Μεθόδιος Σαμαριτάκης.

Ο ιερωμένος έχει στεναχωρηθεί πολύ γι\’ αυτό που έγινε, καθώς -όπως είπε- τα τάματα και τα κοσμήματα που κλάπηκαν δεν ήταν απλά κομματάκια από ένα πολύτιμο μέταλλο. Ήταν κομματάκια της ψυχής και του πόνου εκατοντάδων ανθρώπων, που εμπιστεύτηκαν τη χάρη της Αγίας Ειρήνης. Άτεκνοι για να τεκνοποιήσουν, άρρωστοι για να γιατρευτούν…

Το άλλο πράγμα που έχει στεναχωρήσει πολύ το γέροντα είναι ότι η ιεροσυλία έγινε από ανθρώπους που -καθώς φαίνεται- είχαν εσωτερική πληροφόρηση. Δε μοιάζει καθόλου τυχαία η επιλογή του χρόνου τέλεσης της ιεροσυλίας. Έγινε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ετήσια συνεστίαση για την ενίσχυση των ιδρυμάτων της Μονής.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που ζουν στο κτήριο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (ιερωμένοι, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι) βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε πρωτοχρονιάτικη συνεστίαση, που γινόταν στο κέντρο \”Κουρήτες\”. Το πεδίο ήταν ελεύθερο. Οι δράστες το γνώριζαν αυτό, όπως επίσης γνώριζαν ακριβώς και το σημείο στο οποίο βρισκόταν η σεπτή εικόνα.

Η εικόνα βρισκόταν στο κελί του γέροντα Μεθόδιου Σαμαριτάκη, το οποίο είναι στο 2ο όροφο του κτηρίου. Η μεταφορά γινόταν για λόγους ασφαλείας σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις. Εκεί η πρόσβαση είναι δυσκολότερη, ενώ επιπροσθέτως, πολύ λίγοι ήταν οι άνθρωποι που γνώριζαν για τη συνήθεια της μεταφοράς της σεπτής εικόνας στο κελί του γέροντα.

Οι δράστες έδρασαν στοχευμένα: Παραβίασαν την κεντρική πόρτα του κτηριακού συγκροτήματος της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Του κτηρίου που στο ισόγειο έχει κελιά μοναχών, στον 1ο όροφο το γηροκομείο και στο 2ο το κελί του γέροντα και κάποιους κοινόχρηστους χώρους.

 Με δεδομένο ότι στο γηροκομείο είχαν απομείνει κάποιοι γέροντες και μια κοπέλα από το προσωπικό, οι ιερόσυλοι δεν το ρίσκαραν να ανέβουν από τις σκάλες και να… \”συναπαντήσουν\” κάποιον. Πήραν το ασανσέρ σαν κύριοι και έφτασαν στο 2ο όροφο.

Εκεί άναψαν το φως του κοινόχρηστου χώρου και παραβίασαν το κελί του γέροντα. Μπήκαν μέσα και χωρίς να ανάψουν το φως του κελιού έβαλαν την εικόνα στον καναπέ, έσπασαν το τζάμι και πήραν τα τάματα και τα χρυσά κοσμήματα. Ήταν σχεδόν την ώρα που άλλαζε ο χρόνος. Κινούνταν στοχευμένα μόνο για το χρυσάφι της εικόνας. Δεν έψαξαν το κελί ούτε έκλεψαν το κινητό τηλέφωνο ούτε ένα χρηματικό ποσό που είχε στο γραφείο του ο γέροντας.

Παρά το γεγονός πως οι κινήσεις τους ήταν προσεγμένες, έγιναν αντιληπτοί στην προσπάθεια διαφυγής τους. Τους κατάλαβε φιλοξενούμενος στο ισόγειο της μονής, ο οποίος ειδοποίησε την Ασφάλεια. Ήταν 12:10 της 1ης Ιανουαρίου. Δύο λεπτά αργότερα μάθαινε τηλεφωνικά για την ιεροσυλία και ο γέροντας της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου…

Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την υπόθεση δε βρήκαν αποτυπώματα. Αυτό που βρέθηκε, ωστόσο, το επόμενο πρωί ήταν 5-6 δαχτυλίδια σε σημείο έξω από τη μονή. Ήταν μέρος των κλοπιμαίων, όπως αποδείχτηκε. Εικάζεται πως τα δαχτυλίδια έπεσαν από τους ιερόσυλους, όταν το σακούλι τους τρύπησε από τα σπασμένα τζάμια της εικόνας. Κάποια από αυτά τα είχαν πάρει στη βιασύνη τους μαζί με τα χρυσαφικά…

(Νέα Κρήτη)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook