Την ανάκληση των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζήτησε σήμερα Τρίτη η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή που απηύθυνε προς τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Στην επιστολή η Συνομοσπονδία ζητεί να πρυτανεύσει η λογική και να ανακληθούν οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η επιλογή της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας καταστρέφει θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά..

«Ένα από τα βασικά εμπόδια που αφορούν στην Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των παραγωγικών και ενεργοβόρων είναι το ενεργειακό Κόστος (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, καύσιμα, νερό). Το κόστος αυτό στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα σήμερα που όλοι προσβλέπουν στις παραγωγικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και ακολούθως εξαγωγικές, το κόστος ενέργειας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και δευτερευόντως το μη μισθολογικό κόστος, η γραφειοκρατία, το φορολογικό», σημειώνεται στη επιστολή.

Ακόμη,, υπογραμμίζεται πως η ενδέκατη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε δύο χρόνια .που επιβάλλεται από 01/01/2012 σε πρώτη φάση θα ανέρχεται στο 9%, ενώ το κόστος κατανάλωσης ανά κιλοβατώρα μιας επιχείρησης, αυξήθηκε από το 2004 έως σήμερα κατά 40% περίπου. Σημειώνεται δε πως επιπρόσθετα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν σχεδόν κατά 20% τη τελευταία επταετία, από τα δημοτικά τέλη και περίπου 18% από το δημοτικό φόρο. Μέσα σε αυτές τις αυξήσεις, προστίθεται η αύξηση στη τιμή ζώνης των ακινήτων κατά 50% περίπου, η οποία επιβάρυνε το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο εξοφλείται μέσω του τιμολογίου της ΔΕΗ. Τέλος, δεν είναι ευκαταφρόνητη η αύξηση κατά 30% του ειδικού λογαριασμού για την Ε.Ρ.Τ.

«Στην Ελλάδα έχουμε επίσημα το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, και κυρίως των παραγωγικών, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι ενεργοβόρες. Η νέα αύξηση αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα “καταστροφής” θέσεων, εργασίας και υποβάθμισης της ανταγωνιστικότητας», σημειώνει η . ΓΣΕΒΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει «τουλάχιστον περίεργη» τη διαχρονική επιμονή του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, να επιμένουν στη χρήση των ακριβών Α.Π.Ε. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή χρειαζόμαστε όσο ποτέ φτηνή ενέργεια ιδιαίτερα για τις παραγωγικές επιχειρήσεις και όχι πολυτελείς επιλογές όπως αυτή της «σποράς» φωτοβολταϊκών. Η μανία με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μελλοντικές εκτινάξεις του τέλους Α.Π.Ε. στους λογαριασμούς.

Τέλος, αναφέρει  πως στις συνεχείς επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις, προστέθηκαν και οι αυξήσεις στο μοναδιαίο κόστος κατανάλωσης φυσικού αερίου περίπου κατά 145% τη τελευταία επταετία και σημειώνει ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περίπου 12% από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ οι εγχώριες αυξήσεις υπήρξαν πολλαπλάσιες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook