Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash

Σε μια καυστική ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων κάνει λόγο για μια δημοτική αρχή που την χωρίζει απόσταση από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, επικρίνοντας τόσο το κάλεσμα του δημάχου Χανίων, Π. Σημανδηράκη προς τους Γερμανούς συνταξιούχους να έρθουν να μείνουν Χανιά, όταν η έλλειψη στέγασης αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές και γιατρούς, όσο και το γεγονός ότι ενώ η αύξηση των εσόδων από αδήλωτα τ.μ. θα ανέλθει στο 1,6 εκατ. ευρώ δεν υπάρχει καμία ελάφρυνση για τα νοικοκυριά παρά μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις όπως αναφερει στην ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Χανίων έχει ως εξής:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Χανίων κ. Σημανδηράκη στην εφημερίδα BILD, όπου καλεί τους γερμανούς συνταξιούχους να έρθουν να μείνουν στα Χανιά, «μακριά από τις κρίσεις» όπου «δεν χρειαζόμαστε καν θέρμανση στο σπίτι τον χειμώνα» αναδεικνύει για άλλη μια φορά την απόσταση που χωρίζει τη δημοτική αρχή με τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας.

Σε μία πόλη, όπου τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, μη μπορώντας να καλύψουν την βασική ανάγκη σε στέγαση όχι μόνο οι φοιτητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αλλά ούτε καν οι γιατροί που διορίζονται στο ΓΝΧ, η δημοτική αρχή κόπτεται να ενισχυθεί η εμπορευματική αξία του τελευταίου κτηριακού αποθέματος της πόλης μας. Δεν μας εκπλήσσουν οι δηλώσεις αυτές του Κου Σημαντηράκη. Είναι γνωστό ότι δεν αλλάζει ούτε πλάκα πεζοδρομίου στην πόλη, αν αυτή δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των ξενοδόχων και των τουριστικών γραφείων της πόλης, την στιγμή που οι ελεύθεροι χώροι στις λαϊκές συνοικίες, οι παιδικές χαρές, τα πάρκα και οι πλατείες αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα, που δείχνουν την έλλειψη αναγκαίου προσωπικού και χρηματοδότησης.

Οι κάτοικοι των Χανίων δεν έχουν ανάγκη να ακούν από τον Δήμαρχο τους τα καλέσματα στους Γερμανούς τουρίστες, αλλά να παρθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος, από το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης που εξανεμίζουν τον μισθό της εργατικής-λαϊκής οικογένειας από τις πρώτες μέρες του μήνα.

Οι αποφάσεις της Δημοτικής αρχής στα Χανιά και η ουσιαστική σύμπλευση με αυτήν της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων δείχνει ότι η ουσία της πολιτικής που ακολουθείται είναι εχθρική για την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών. Τα δημοτικά τέλη που θα εισπράξει ο Δήμος Χανίων μέσω της «νομιμοποίησης» – αύξησης των δηλωθέντων τετραγωνικών του Δήμου Χανίων σε σχέση με το 2019, ανέρχονται στα 1.6 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον (!).

Ποιοι είδαν όμως τα δημοτικά τέλη να μειώνονται αυτά τα χρόνια με απόφαση της δημοτικής αρχής και των πλειοψηφούν παρατάξεων; Οι μεγάλες (άνω των 2000τμ) βιοτεχνίες, οι μεγάλες (άνω των 6000τμ) βιομηχανίες, οι μεγάλες (άνω των 1000τμ) αγροτικές μονάδες. Οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να πληρώνουν τα ίδια με την κατοικία των εργαζόμενων, με μια αστεία προσαύξηση 5%, την ώρα που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται από παντού. Είναι ψευδές το αφήγημα της δημοτικής αρχής ότι δεν μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη στους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας και να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του λαϊκού εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πανδημία η Δημοτική Αρχή διέγραψε ένα μεγάλο ποσό που αφορούσε τέλη ηλεκτροφωτισμού και δημοτικά τέλη από μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και εταιρία παραγωγής σκυροδέματος του Νομού , χαρακτηρίζοντας την, πληττόμενη επιχείρηση. Την ίδια στιγμή δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Πόλης μας, κινητοποιήθηκαν για να στηριχτεί εργαζόμενη-φοιτήτρια που της έκοψαν το ρεύμα , για ένα αμελητέο χρέος. Απέδειξαν έτσι ότι ακόμα και όταν έχουν την δυνατότητα να ελαφρύνουν το λαϊκό εισόδημα δεν το κάνουν όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί αποτελεί πολιτική τους επιλογή να πληρώνει ο λαός για να κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ντόπιο και μη κεφάλαιο.

Οι Χανιώτες φορολογούνται ήδη από δεκαπέντε μεριές. Σύμφωνα με τις στατιστικές της κυβέρνησης, 236 μέρες το χρόνο ο Έλληνας δουλεύει για να πληρώνει φόρους.

Τα ανταποδοτικά τέλη και η κάθε λογής φορολόγηση που έχει επιβάλει η Δημοτική Αρχή , ταυτίζονται με την κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει τους Δήμους να λειτουργούν με έσοδα που εισπράττουν από τους εργαζόμενους, γενικεύοντας την φορομπηξία που προστίθεται στην συνολικότερη φορολογία του κράτους. Η Δημοτική αρχή θα έπρεπε να είναι σύμμαχος στον αγώνα των εργαζομένων, των φορέων του λαϊκού κινήματος, να διεκδικεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες, και ταυτόχρονα να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που της δίνεται για να ελαφρύνει το λαϊκό εισόδημα. Αντί για αυτό συνεχίζει στην λογική της ανταποδοτικότητας, αποδεχόμενη μια σειρά αρμοδιότητες που θα έπρεπε να ήταν στην ευθύνη του κράτους, μεταφέροντας μάλιστα το κόστος στους Δημότες, και ταυτόχρονα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει για να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος του λαϊκού εισοδήματος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Χανίων καλεί τα σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φορείς της νεολαίας, τους φορείς των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών να ενισχύσουν τον αγώνα, να πιέσουν και να αναγκάσουν με τον αγώνα τους την δημοτική αρχή να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του λαϊκού εισοδήματος.

Απαιτούμε από την δημοτική αρχή να λάβει άμεσα μέτρα ανακούφισης διεκδικώντας:

• Άμεση μείωση των συντελεστών για την πρώτη κατοικία για το σύνολο της περιοχής για τις οικίες λαϊκών οικογενειών με εισόδημα έως 20000€, προσαυξημένο κατά 5000€ για κάθε παιδί. Μηδενισμό των δημοτικών τελών για όσους δημότες έχουν εισόδημα μέχρι το αφορολόγητο όριο και για τους ανέργους της πόλης μας.
• Αναθεώρηση επί το ευνοϊκότερο των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων απαλλαγής δημοτικών τελών απόρων, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκών οικογενειών, τρίτεκνων και πολύτεκνων
• Πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε κοινωνικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους.
• Ένταξη σε ειδικό, μεγάλο συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων που δρουν στην περιοχή – ως κατηγορίες επιχειρήσεων και όχι με βάση τον όγκο απορριμμάτων ή τα τ.μ. -, όπως εργοστάσια, Super Market, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Τηλεπικοινωνίες, πολυκαταστήματα. Ένταξη και των δωματίων των 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων στον αυξημένο αυτό ειδικό συντελεστή. Ανάλογες αυξήσεις του τέλους διαφήμισης, δικαιώματος χρήσης νερού (για τις επιχειρήσεις χρήσης και εμφιάλωσης), τέλους εκμετάλλευσης λατομείων και αδρανών υλικών, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων εμπορικών και βιομηχανικών χώρων.
• Εφαρμογή του οικιακού συντελεστή για τους επαγγελματίες που επηρεάζονται από έργα ανάπλασης και για όσοι καιρό επηρεάζεται η λειτουργία τους από αυτά.
• Ο συντελεστής της επαγγελματικής στέγης θα πρέπει να μειωθεί, εφαρμόζοντας μια πολιτική που κατηγοριοποιεί ταξικά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μπορεί να γίνει ένα χτένισμα και να υπάρξουν μειώσεις και στο χώρο της εστίασης είναι γνωστές οι συνθήκες , τα προβλήματα αλλά και η μεγάλη διαφοροποίηση μεγεθών επιχειρήσεων που υπάρχουν στην περιοχή μας.
• Σύσταση δημοτικής συγκοινωνίας με δωρεάν μετακίνηση από / προς το κέντρο της πόλης προς τις γύρω περιοχές. Ιδιαίτερη μέριμνα για δωρεάν αξιοποίηση αυτής από τους φοιτητές της πόλης προς / από το πολυτεχνείο και το ΕΛΜΕΠΑ.
• Εύρεση εγκαταλελειμμένων δημοσίων χώρων, επισκευή τους και αξιοποίησή τους για να αποσυμφορηθεί το λαϊκό εισόδημα. Λειτουργία εστιών ανέργων, αναπληρωτών καθηγητών, φοιτητών, αστέγων. Λειτουργία δημοτικού εστιατορίου που μπορεί να καλύψει την σίτιση τόσο των αστέγων όσο και την κάλυψη των δημοτικών σχολείων με σχολικά γεύματα. Διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των απαραίτητων υποδομών λειτουργίας τους.
• Δωρεάν παραχώρηση στα αθλητικά σωματεία των δημοτικών αθλητικών χώρων. Επέκταση χωρίς καμία ανταποδοτικότητα και με δωρεάν χρήση των προγραμμάτων αθλητικών δραστηριοτήτων του Δήμου.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Βουρλάκης Νίκος
Λουτσέτης Χαράλαμπος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook