Εγκαινιάστηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ ο πρώτος διεθνής «Κήπος της Ειρήνης». Πρόκειται για μια συλλογή από 21 ποικιλίες ελιάς από ισάριθμες ελαιοπαραγωγικές χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Αργεντινή, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιράν, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Λίβανο, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία.

Τα εγκαίνια αυτού του ξεχωριστού κήπου πραγματοποίησε η πρώην υπουργός κα. Ντόρα Μπακογιάννη ενώ το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος του Δ.Σ του CIHEAM. Παράλληλα στα εγκαίνια βρέθηκαν και ο Υπ. Γεωργίας του Μαρόκο, ο Υπ. Γεωργίας της Τυνησίας, εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO), Ελαιολάδου (COI), Αμπελιού και Οίνου (OIV) και της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM).

Σε δηλώσεις της η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «πρόκειται για μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία που πραγματοποίησε το ΜΑΙΧ. Ελιές από 21 χώρες έχουν έρθει έχουν φυτευτεί εδώ και στέλνουν ένα μήνυμα ειρήνης σε όλο το κόσμο. Τους δύσκολους καιρούς που ζούμε αυτά είναι τα μηνύματα που επιθυμούμε. Το μήνυμα είναι σαφές είμαστε εδώ, θέλουμε την ειρήνη αλλά έχουμε προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης στις δηλώσεις τόνισε ότι «ο συγκριμένος Κήπος στέλνει το μήνυμα της Ειρήνης και της συνεργασίας. Ο Δήμος Χανίων βοήθησε υλικά να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος Κήπος. Παράλληλα ο δήμος υποστηρίζει τις δράσεις του ΜΑΙΧ που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δώσει ώθηση στον πρωτογενή τομέα».

Παράλληλα στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής δεν μπόρεσε παρά να μην αναφερθεί στο συμβολισμό που κρύβει ο “Κήπος της Ειρήνης” «σήμερα γιορτάζουμε συμβολικά τον Κήπο της Ειρήνης, μια συμβολική κίνηση που εκφράζει την συμφιλίωση των λαών την ενότητα και έρχεται σε μια δύσκολη εποχή που όλα αυτά έχουν ξεχαστεί».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν ορισμένες λεπτομέρειες που ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Χρήστος Αυγουλάς ομότιμος καθηγητής γεωργίας στο Γεωπονικό πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Η ιδέα ξεκίνησε πριν το πόλεμο, πριν την επισιτιστική κρίση αλλά βρίσκει τέλεια εφαρμογή στις μέρες μας. Η ιδέα αυτή συμβάλει καταλυτικά στην συναδέλφωση των λαών. Το ΜΑΙΧ και το ΣΕΑΜ επιτελούν ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Άλλωστε είναι σημαντικό για την μεσογειακή λεκάνη το γεγονός υπάρχουν τέσσερα μεσογειακά αγρονομικά ινστιτούτα, στα οποία πρωτοστατεί το ΜΑΙΧ».

Τέλος σε δηλώσεις του διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις ότι το « ο Κήπος της Ειρήνης περιλαμβάνει 21 ελαιόδεντρα το οποία είναι πιστοποιημένα και προέρχονται από διάφορες χώρες της μεσογείου. Υπάρχει ταυτότητα πάνω σε κάθε δεντράκι όπου μπορεί όποιος θέλει να δει με το κινητά του λεπτομέρειες για κάθε δενδράκι Το πάρκο αυτό είναι μέσα στο περιαστικό πάρκο του ΜΑΙΧ και είναι ανοιχτό πλέον για τα σχολεία και για κάθε άνθρωπο που το επιθυμεί να το επισκεφτεί. Δίνουμε έμφαση στην ελιά που είναι το σύμβουλο της ειρήνης».

Λίγα λόγια για τον “Κήπο της Ειρήνης”

Ο ομώνυμος μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος στην Ισπανία δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, ενισχύοντας μια στενή και αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της ειρήνης, του περιβάλλοντος, των μεσογειακών πολιτισμών και των νέων πολυπολιτισμικών σχέσεων και των πολυφυλετικών λαών. Ένας από τους στόχους του συλλόγου είναι η δημιουργία κήπων με ελαιόδεντρα διαφόρων ποικιλιών από ελαιοπαραγωγικές χώρες παγκοσμίως.

Τα ελαιόδεντρα που φυτεύονται προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα Γενετικού Υλικού Ελιάς (Κόρδοβα-Ισπανία) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα και συνοδεύονται από το πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου, καθώς και από τεχνικό δελτίο που αναφέρει τη χώρα προέλευσης, τη χρήση (επιτραπέζια ή ελαιοποιήσιμη) και βοτανικά χαρακτηριστικά της αντίστοιχης ποικιλίας.

Ο ‘Κήπος της Ειρήνης’ του ΜΑΙΧ αποτελεί τον πρώτο διεθνή κήπο, που φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις διεθνούς οργανισμού και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης της προσαρμοστικότητας των 21 ποικιλιών στο ίδιο περιβάλλον, με στόχο τη μελέτη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του είδους.

Ο Κήπος της Ειρήνης περικλείεται από το Περιαστικό Πάρκο του ΜΑΙΧ, σε χώρο που διαμορφώθηκε με την αρωγή του Δήμου Χανίων, και θα μπορεί να υποδεχθεί επισκέπτες όπως σχολεία, φοιτητές ή άλλους ενδιαφερόμενους και ξένους επισκέπτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook