Με απώλειες μέρους των κερδών των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να κάνουν μια… στάση στο ανοδικό σερί για να αξιολογήσουν τις διαθέσεις των αγορών απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες που πρώτες βγαίνουν για να δανεισθούν με τη νέα χρονιά.

Στο επίκεντρο της προσοχής όλων βρέθηκαν οι δημοπρασίες της Γερμανίας και της Πορτογαλίας που σε τελική ανάλυση είχαν μάλλον θετική εξέλιξη, με την Πορτογαλία να σημειώνει σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα και την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση να αντλεί πάνω από 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%!

Ταυτόχρονα τα πρώτα μακροοικονομικά στοιχεία της νέας χρονιάς δεν εξέπληξαν κανέναν, με την δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης να παραμένει και το Δεκέμβριο σε αρνητικό έδαφος, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ πτώση εμφάνισε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο, στο 2,8% σε ετήσια βάση έναντι 3% το Νοέμβριο.

Με αυτά τα δεδομένα στο κλείσιμο ο βρετανικός FTSE σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,55% στις 5.668 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,59% στις 3.193 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX έχασε 0,89% και έκλεισε στις 6.111 μονάδες.

Σχετικά σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν και στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Κι εδώ κύριο στοιχείο που απασχολεί τους επενδυτές είναι η κρίση χρέους στην Ευρώπη, πλην όμως καταγράφεται και μια σχετική αισιοδοξία για την πορεία και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση και πάντως μετά το μέσον της συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones κινείται θετικά, στις 12.417 μονάδες με άνοδο 0,17%, ενώ τόσο ο S&P, όσο και ο Nasdaq εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις γύρω από το χθεσινό κλείσιμό τους, με ποσοστά +0,06%.

Το ευρώ τέλος κινείται και πάλι στα επίπεδα του 1,2950 έναντι του δολαρίου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook